Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dlaczego warto jeść miód?

Marta Irzyk
Przed wyborem miodu warto poznać właściwości jego poszczególnych rodzajów.
Przed wyborem miodu warto poznać właściwości jego poszczególnych rodzajów.
Miód w wielu domach jest pierwszym produktem, po które sięga się w przypadku przeziębienia. Nie bez przyczyny - lekarze podkreślają, że świetnie działa na naszą odporność, ma też cechy antybiotyczne i regeneracyjne. Chorzy mogą przyjmować miód razem z lekarstwami, by wzmocnić organizm i poprawić wchłanianie leków.

Szczególnie polecany jest dzieciom, które w czasie choroby powinny przyjmować dziennie ok. 40 g miodu w dwóch dawkach (w przypadku dzieci w wieku 4-6 lat). Dorosłym profilaktycznie nie zaszkodzi tyle samo miodu dziennie, również w dwóch dawkach (w czasie choroby dawkę powinno się zwiększyć do 60 g dziennie).

Ponadto miód pomaga w leczeniu ran i poprawia trawienie i wchłanianie pokarmów - dzięki zawartości enzymów, soli mineralnych i kwasów organicznych.

Łyżka miodu dziennie to gwarancja zdrowia i urody - przekonują pszczelarze. I choć medycyna idzie do przodu, popularność miodu nie maleje.

Zbawienne właściwości miód zawdzięcza zawartości dużej ilości cukrów - glukozy i fruktozy. Obecna w miodzie acety-cholina bardzo dobrze działa na krążenie krwi, obniża też ciśnienie. Z kolei jony metali takich jak magnez, kobalt czy żelazo stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi.

Zdrowotnymi właściwościami miodu powinni zainteresować się także amatorzy kawy czy herbaty, a także palacze. Miód obniża bowiem toksyczne działanie używek, również alkoholu.

Nie tylko miód

Dbając o zdrowie, warto skorzystać także z mniej znanych od miodu produktów pracy pszczół.

Wosk pszczeli stosowany jest m.in. w leczeniu kataru siennego, a także chorób skóry czy schorzeń reumatycznych. Działa nawilża-jąco dzięki zawartości karotenoidów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, stosuje się go też ochronnie. Co ciekawe, stanowi cenny składnik kremów i mydeł.

Jak powstaje wosk? Pszczoły robotnice wydzielają go przy pomocy gruczołów woskowych.

Popularny wśród miłośników medycyny naturalnej propolis ma silne działanie antybakteryjne. Jest szczególnie polecany do pielęgnacji skóry problematycznej, zanieczyszczonej. Pomaga w regeneracji uszkodzonego naskórka i bardzo dobrze działa na włosy, wspaniale je nawilżając. Propolis pszczoły wytwarzają z żywicy pąków drzew. Pokrywają nim elementy wewnętrzne ula, aby uszczelnić gniazdo i zabezpieczyć je przed bakteriami czy zakażeniami.

Z kolei mleczko pszczele nazywane jest eliksirem młodości. Ten produkt także ma właściwości regeneracyjne - odbudowuje naskórek i łagodzi podrażnienia dzięki zawartości m.in. magnezu, potasu, żelaza i fosforu. Mleczko to wydzielina z gruczołów młodych pszczół robotnic.

Najmniej znanym produktem pasiecznym jest pierzga. To utrwalony pyłek kwiatowy, który jest oprócz miodu podstawowym pokarmem pszczół. Ma wyjątkowe właściwości odżywcze, ponieważ zawiera witaminy A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12 czy kwas foliowy. Po pierzgę powinny sięgnąć panie, które chcą odmłodzić swoją skórę.

Wybieramy miód

Sklepowe półki pełne są różnych rodzajów miodu. Jak kupić właściwy miód, najlepiej ten regionalny?

Miody produkowane na masową skalę często są pełne ulepszaczy czy wody - przestrzegają pszczelarze i radzą, by wybierać miody ze sprawdzonych pasiek. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, istnieją sposoby, by rozpoznać wartościowy miód bez ulepszaczy.

- Dobry miód szybko się krystalizuje ze względu na dużą zawartość cukru. W sklepach w listopadzie stoją słoiki z płynnym miodem - takie trzeba omijać z daleka - radzi pszczelarz Zenon Michałowski.

Pod wpływem temperatury skrystalizowany miód ponownie będzie płynny, ale tego znawcy nie polecają, bo wrzątek zabija cenne właściwości miodu.

Pszczelarze podkreślają, że dla laika odróżnienie miodu po kolorze może być bardzo trudne. Jest jednak inny sposób. - Bierzemy łyżeczkę miodu i przechylamy. Strużka, która wpada do słoika, musi tworzyć stożek i układać się spiralnie, warstwami, tworząc menisk wypukły. Jeśli w miodzie tworzy się wgłębienie, to znaczy, że jest do niczego. A jeśli wlejemy miód do szklanki z wodą, to powinien ułożyć się na dnie bez mieszania. I jeszcze jedna metoda - nie wiem, czy to reguła, ale zdarza się, że mój miód... skrzypi podczas przelewania. Obserwuję to zjawisko zawsze przy tym najsmaczniejszym - tłumaczy pan Zenon.

Po co najchętniej sięgają klienci? - Po patokę, czyli miód płynny, bo ładnie wygląda, ale lepiej sięgnąć po ten skrystalizowany, bo wprawne oko od razu dostrzeże, czy jest wysokiej jakości - radzi pszczelarz.

W jaki sposób najlepiej przechowywać miód?

Pszczelarze radzą, by wybierać suche, ciemne miejsca, najlepiej z temperaturą pokojową.

- Nie zapominajmy też o szczelnym zakręceniu słoika, bo oczywiście najlepiej przechowywać miód w szklanym opakowaniu - dodaje pan Zenon. - Nie polecam metalowych naczyń, bo zmieniają smak miodu. Poza tym miód łatwo wchłania zapachy, a przecież nie chcemy, żeby pachniał czymś innym niż kwiatami, z których powstał.

Prawidłowo przechowywany miód nadaje się do spożycia nawet przez trzy lata. Naturalnym procesem jest jego krystalizacja, zależna od temperatury przechowywania. Miód łatwo wchłania wodę i parę wodną z powietrza - wtedy jego górna warstwa ulega rozrzedzeniu i może dojść nawet do fermentacji.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany