Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pampuchy z malinami [PRZEPIS]

MJ
W restauracji, która działa w Zespole Szkół Gastronomicznych, czyli w znanym łódzkim „Gastronomiku”, pod opieką nauczycieli kształcenia praktycznego, pracują przyszli kucharze i technicy żywienia i usług gastronomicznych. Zajmują się zarówno gotowaniem, jak i obsługą kelnerską gości. Restauracja działa od poniedziałku do piątku w godz. 12-15.30. W weekendy natomiast odbywają się tu przyjęcia okolicznościowe i rodzinne, np. wesela, chrzciny.

- Każdego dnia oferujemy dwie różne zupy oraz drugie dania do wyboru: mięsne, półmięsne i jarskie - mówi Renata Błoch, zastępca kierownika warsztatu szkolnego. - Mamy wypieki, które są sporządzane w naszej cukierni. Można je zjeść na deser z kawą czy sokiem owocowym albo kupić sobie na wynos. - Łodzianie zamawiają je u nas też w tygodniu i odbierają w piątek, aby mieć coś słodkiego na weekend. Ceny w restauracji są przystępne. Chętnie stołują się tu okoliczni mieszkańcy, szczególnie osoby samotne lub pracujące w pobliżu. Doceniają świeże i smaczne dania.

- Komponując menu, wykorzystujemy sezonowe produkty i tego też uczymy młodzież - dodaje Renata Błoch. - Dbamy, by kuchnia była urozmaicona.


Składniki

* 1 kg mąki pszennej

* 0,5 l mleka

* 60 g drożdży

* 2 jajka

* 1 łyżka stołowa cukru

* 0,5 łyżeczki soli

* śmietana 18 %

* maliny

* cukier puder do smaku


Przygotowanie

Mąkę mieszamy z solą, przesiwewamy przez sito. Mleko podgrzewamy do temperatury 25-30 stopni C. Rozruszamy świeże drożdże i rozpuszczamy je w mleku. Dodajemy cukier jako pożywkę i delikatnie po wierzchu posypujemy niewielką ilością mąki. Odstawiamy w ciepłe, bezwietrzne miejsce. Czekamy aż zaczyn powiększy swoją objętość.

Do pozostałej mąki dodajemy rozkłócone jajka. Następnie łączymy ją z przygotowanym zaczynem, mieszamy i wyrabiamy. Zarabiamy ciasto jedną ręką wgniatając od brzegów do środka. Ciasto na pewno wyrośnie, gdy tę czynność powtórzymy sto razy!

Powinno być gładkie, elastyczne, odchodzić od ręki. Przekładamy je do naoliwionej misy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ma podwoić swoją objętość. Następnie rozpłaszczamy ciasto na grubość ok. 2 cm na posypanym mąką blacie i wycinamy szklanką krążki. Pozwalamy im jeszcze chwilę wyrosnąć (10-15 minut). Gotujemy na parze ok. 8-10 minut pod przykryciem. Schłodzoną śmietanę podbijamy trzepaczką, pod koniec dodajemy odrobinę cukru pudru do smaku. Podajemy ze świeżymi malinami.

](http://www.expressilustrowany.pl/ "ZOBACZ FILM Które hollywoodzkie gwiazdy mają polskie korzenie? (autor x.news/Dzień Dobry TVN)