Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Włoski placek z figami [PRZEPIS]

mj
La Pausa to niedawno otwarta restauracja na Bałutach. Oferuje głównie dania kuchni włoskiej, czyli pizze i makarony, ale nie tylko. Można tu zjeść także kebab, shoarmę, sałatkę czy frytki. Goście mogą tu wpadać codziennie już od godz. 11 na mniejsze i większe posiłki.

- Chcieliśmy stworzyć miejsce, w którym można skosztować prawdziwej prostej włoskiej pizzy, na cienkim cieście, z oryginalnymi dodatkami - opowiadają Marek Janik i Zbigniew Wypiorczyk, prowadzący lokal. - Także makarony u nas są świeże, sprowadzane prosto z Włoch i gotowane tuż przed podaniem. Serwujemy je z różnymi sosami. Zależy nam, aby nasi goście próbowali oryginalnych dań i chętnie do nas wracali.

W ofercie restauracji znajdziemy aż 52 rodzaje pizzy z trzech rozmiarach (o średnicy 28, 32 i 42 cm). Wśród nich szczególnie godna zainteresowania dla poszukiwaczy kulinarnych ciekawostek jest np. pizza z miodem, boczkiem, orzechami włoskimi, rodzynkami i serem gorgonzola lub polecana dziś pizza z figą i szynką prosciutto crudo.

Wszystkie dania klienci mogą zjeść na miejscu, zamówić z dostawą do domu lub zabrać na wynos. Np. makarony pakowane są tu w wygodne zamykane „qubki”.

Składniki i sposób wykonania:
Na ciasto:
* mąka 0,4 kg

* drożdże 3 g

* szczypta soli

* szczypta cukru

* olej 40 ml

* woda (niepełna szklanka)

Na sos:
* naturalny koncentrat pomidorowy bez dodatków

* suszone przyprawy: oregano, pietruszka, tymianek

* szczypta soli

* szczypta cukru

Dodatki:

* ser gorgonzola

* suszone figi

* grubo mielony pieprz

* szynka włoska prosciutto crudo

* tymianek

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Odstawiamy, by pracowały. Potem dodajemy szczyptę soli, mieszamy z mąką i olejem.

Ciasto powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję. Nie może być jednak twarde. Odkładamy je do zmrożenia.

Chwilę przed pieczeniem wyjmujemy i rozwałkowujemy na cienki okrągły placek.

Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy.

Placek z ciasta smarujemy sosem. Następnie układamy wszystkie dodatki (oprócz szynki, bo w piecu by sie wysuszyła) w dowolny sposób. Wkładamy pizzę do pieca rozgrzanego do 300 stopni C na około 8 minut. Dopiero po wyjęciu na wierzchu układamy plasterki szynki.

Podajemy z oliwą extra virgin.

WYNIK WALKI JĘDRZEJCZYK vs KOWALKIEWICZ [WIDEO] UFC 205 KTO WYGRAŁ?

UFC 205 TRANSMISJA JĘDRZEJCZYK vs KOWALKIEWICZ ONLINE STREAM GDZIE OGLĄDAĆ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany