Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

SZARLOTKA, JABŁECZNIK, CIASTO Z JABŁKAMI-PRZEPISY. ŁATWE I SZYBKIE PRZEPISY NA SZARLOTKĘ

(ls)
Szarlotka, jabłecznik, ciasto z jabłkami przepisy
Szarlotka, jabłecznik, ciasto z jabłkami przepisy polskapresse
Jabłka to najczęściej spożywany owoc jesienią. W tych owocach znajduje się cenny błonnik, który poprawia trawienie. Kwasy organiczne korzystnie wpływają na apetyt. Dietetycy zalecają codziennie zjadanie choć jednego jabłka na poprawę samopoczucia. Jeśli ktoś nie przepada za surowymi jabłkami, można je przetworzyć na musy, dżemy albo upiec szarlotkę, jabłecznik czy ciasto z jabłkami. Podajemy łatwe i szybkie przepisy na szarlotkę-uznawaną przez niektórych za królową ciast.

Ciasto z jabłkami a la tort

Składniki:

  • 3 jaja
  • 10 dag cukru
  • 8 dag mąki
  • łyżka masła do wysmarowania tortownicy
  • łyżka tartej bułki'4 jabłka
  • cukier puder

Przygotowanie:
Smarujemy tortownicę tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy pianę i mąkę. Połowę ciasta wkładamy do tortownicy i układamy na nim połówki jabłek (przekrojem do góry). W miejsca po wydrążonych gniazdach wkładamy po łyżeczce dżemu. Na jabłka kładziemy pozostałe ciasto. Tortownicę wkładamy do niezbyt rozgrzanego pieca do upieczenia. Na koniec sypiemy cukrem pudrem.

Szarlotka z orzechami - przepis wideo

Szarlotka z bezą- przepis

Składniki na ciasto:

  • 1 kostka margaryny
  • 4 szklanki mąki*
  • 3 jajka całe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/5 szklanki cukru do ciasta
  • Składniki do warstwy jabłkowej:
  • 6-7 dużych jabłek
  • 1 budyń waniliowy Wodzisław
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1/2 cytryny
  • Składniki na bezę:
  • 5 białek
  • 300 gram cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy w plastry ewentualnie kostki, dosypujemy cynamon i budyń, potem cukier i cytrynę wszystko mieszamy i zostawiamy w misce.
W garnku rozpuszczamy margarynę i czekamy aż ostygnie. Do margaryny dodajemy mąkę, najlepiej jest ją przesiać przez drobne sito, następnie wbijamy jajka i dolewamy śmietanę. Dosypujemy cukier i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy i wylewamy na blaszkę wysmarowaną i posypaną bułką tartą lub mąką.*** Na ciasto wysypujemy jabłka i tak załadowaną blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160-170 stopni, na ok 10 minut.
W tym czasie do osobnej miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy, kiedy już będą gęstnieć powoli dosypujemy cukier puder, najlepiej partiami, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, ją również warto przesiać. Kiedy piana będzie gotowa, wyciągamy ciasto z pieca i wylewamy na nie pianę, ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 55 - 60 minut

Szarlotka z budyniem- przepis

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej lub orkiszowej (3 szklanki), w tym 1/3 może stanowić mąka krupczatka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru (około 150 g)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 250 g masła
  • 2 jajka

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe
  • ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
  • 1 litr mleka
  • 5 łyżek cukru
  • do posypania:
  • cukier puder

Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, pokrojone w kostkę zimne masło i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki. Dodać jajka i połączyć składniki w jedną kulę. Ciasto podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Przygotować jabłka. Ugotować budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając ziarenka wyłuskane z laski wanilii oraz cukier. Odstawić z ognia, przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch, nie trzeba studzić.
Blaszkę o wymiarach około 24 x 40 cm wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C (góra i dół bez termoobiegu).
Pierwszą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia podsypując papier i wałek mąką. Przenieść do formy tak, aby papier znalazł się na spodzie, dokleić brakujące miejsca ciastem. Spód dokładnie podziurkować widelcem. Wyłożyć jabłka, wyrównać powierzchnię, wyłożyć gorący budyń. Drugą część ciasta rozwałkować tak samo jak poprzednio, podsypując papier mąką. Wyłożyć na budyń, odkleić z góry papier, ciasto podziurkować dokładnie widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut na złoty kolor. Odczekać z posypaniem cukrem pudrem i pokrojeniem aż szarlotka trochę się przestudzi.

Szarlotka sypana-przepis

Składniki

  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • szklanka kaszy manny
  • łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
  • cynamon
  • ok. 1,5 kg jabłek (może być troszkę mniej, ale szarlotka wychodzi pyszna, jeśli jabłek jest więcej niż kilogram)
  • 200 gram masła albo margaryny

Cukier, mąkę, kaszę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Podzielić na trzy części.
Jabłka obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Średniej wielkości tortownicę wysmarować masłem, posypać kaszą manną albo bułką tartą. Rozłożyć na dnie jedną część sypkich składników, na to pół startych jabłek posypanych warstewką cynamonu, potem warstwę sypkiego, znowu jabłka z cynamonem i trzecią część sypkiego.Wierzch szarlotki równomiernie przykryć cienkimi plasterkami albo wiórkami masła, tak żeby nie prześwitywała mąka z kaszą manną.
Wstawić do piekarnika na około 45 minut i piec do zrumienienia w mniej więcej 180-200 st. C.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany