Kasza jaglana - gotowanie
Jest kilka sposobów na gotowanie kaszy jaglanej. Najbardziej znany jest sposób tradycyjny, czyli wrzucenie kaszy jaglanej do wody.
Drugi sposób to gotowanie kaszy jaglanej po tym, jak wcześniej trochę ją uprażymy, czyli podgrzejemy na patelni lub w garnku. Tutaj jednak ważne jest to, żeby po uprażeniu zalać kaszę jaglaną małą ilością wrzącej wody, potem wypłukać i zalać jeszcze raz wrzątkiem, aby ją ugotować.
Nie gotujmy kaszy jaglanej na dużym ogniu, ani nie mieszajmy w trakcie. Warto przygotować sobie wrzątek, aby w razie szybkiego wyparowania wody, podczas gotowania, można było ją dolać.
Aby konsystencją kasza jaglana nadawała się do sałatek, możemy dodać trochę oleju lnianego, już po ugotowaniu.
Kasza jaglana - właściwości
Kasza jaglana polecana jest podczas diet. Pozwala przyspieszyć spalanie kalorii, ale też oczyszcza organizm z toksyn.
Kasza jaglana bogata jest w witaminę B, lecytynę i posiada dużo soli mineralnych. Posiada również wysoki poziom białka i węglowodanów.
W kaszy jaglanej znajdziemy również krzemionkę, która dobrze działa na paznokcie, włosy, skórę i zęby. Kasza jaglana nie zawiera glutenu.
Kasza jaglana - przepisy
Kasza jaglana z suszonymi pomidorami
Przygotujmy szklankę kaszy jaglanej, trzy cebule, 3/4 szklanki suszonych pomidorów w oliwie, dwie łyżki pasty ze słodkiej papryki, łyżkę drobnych kaparów, dwie łyżki posiekanej drobno pietruszki, sól, pieprz i oliwę.
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i prażymy na średnim ogniu, mieszając najlepiej drewnianą łyżką. Dopiero, gdy zaczniemy wyczuwać jej intensywny zapach, to zalewamy ją wrzątkiem na wysokość ok. 1,5 cm powyżej kaszy.
Wtedy przykrywamy pokrywką i gotujemy do czasu, aż kasza jaglana stanie się miękka. Kroimy cebulę i na oliwie ją smażymy, aby się zarumieniła. Pomidory kroimy natomiast w paski. Ostudzoną kaszę jaglaną mieszamy ze wszystkimi składnikami.
Kasza jaglana ze szpinakiem
Przygotujmy 1/3 szklanki mąki tortowej, 20 gramów masła, szklankę wody, torebkę mrożonego szpinaku, dwie kostki rosołowe, trzy ząbki czosnku, małą śmietanę 12 proc., szklankę kaszy jaglanej, 2,5 szklanki wody, pieprz i pół łyżki masła.
Na początek w garnku rozpuszczamy masło, do którego dodajemy mąkę, a następnie wodę, cały czas mieszamy, żeby nie pojawiły nam się grudki. Następnie dodajemy mrożony szpinak i zostawiamy, aby się rozmroził, później wrzucamy dwie kostki rosołowe i mieszamy.
Gdy wszystko zacznie się gotować to mieszamy, kiedy znowu zobaczymy parę między szpinakiem, to znowu mieszamy i to powtarzamy trzy razy. Następnie zdejmujemy garnek i dodajemy śmietany.
Do mniejszego garnka wlewamy 2,5 szklanki wody, pieprzymy i dodajemy pół łyżki masła. Następnie gotujemy. Gdy już zacznie się gotować, dodajemy kaszę i na małym ogniu gotujemy 14 minut, ale uważamy przy tym, żeby nic nie wykipiało. Po ugotowaniu odstawić na 15 minut.
Nakładamy kaszę jaglaną na talerz, następnie dodajemy szpinak.
Kasza jaglana a zdrowie - ZOBACZ WIDEO:
Co zrobić z kaszy jaglanej? - Pomysły na kulinarne wykorzystanie jaglanki - ZOBACZ WIDEO:
Kasza jaglana z truskawkami PRZEPIS WIDEO:
Zupa z kaszy jaglanej PRZEPIS WIDEO:
Kasza jaglana z wątróbką PRZEPIS WIDEO:
Kasza jaglana na słodko PRZEPIS WIDEO:
Chleb z kaszy jaglanej z ryżem PRZEPIS WIDEO:
*DŁUGOTERMINOWA PROGNOZA POGODY NA PAŹDZIERNIK 2013
*KULTOWA DZIELNICA: Wybierz swoją dzielnicę i zagłosuj w plebiscycie
*Najpiękniejsze Polki w Kalendarzu Charytatywnym 2014 [ODWAŻNE ZDJĘCIA]
*Najlepsze przepisy na pyszne dania GOTUJ Z DZIENNIKIEM ZACHODNIM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Zawierucha i jego śliczna żona brylują na salonach. Niedawno zostali rodzicami [FOTO]
- Hakiel złożył ukochanej arabską przysięgę miłości! Poznali się 6 miesięcy temu...
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać