Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W czym zawarty jest kwas foliowy?

(jed)
Kwas foliowy, zwany także folacyną lub witaminą B9, jest związkiem chemicznym, którego nazwa pochodzi od łacińskiej nazwy liści, bo w nich znajduje się jego źródło. Najbogatszym jego źródłem są warzywa liściaste, takie jak szpinak, sałata, kapusta oraz brokuły, kalafior, brukselka i szparagi. Dlatego to te warzywa powinny jak najczęściej trafiać na nasze stoły.

Kwas foliowy spożywają przede wszystkim kobiety w ciąży, które chronią w ten sposób nienarodzone dziecko przed wadami rozwojowymi, zwłaszcza wadami cewy nerwowej. Kwas foliowy zapobiega także anemii ciężarnej kobiety. Dzienna dawka kwasu foliowego to 0,4 mg na dobę. I zazwyczaj wymaga specjalnej suplementacji, ponieważ trudno jest zjeść taką ilość, nawet stosując urozmaiconą i bogatą w zielone warzywa dietę. Do tego znaczna ilość naturalnej folacyny ginie w trakcie obróbki termicznej, jest także wypłukiwana z organizmu przez kawę i herbatę oraz alkohol.
Jest zalecany wszystkim kobietom, zarówno młodym, jak i starszym paniom w okresie menopauzy, bo pobudza procesy krwiotwórcze i zapobiega powstawaniu nowotworów, szczególnie macicy. Wpływa na profilaktykę chorób krążenia, bo nie dopuszcza do rozwoju miażdżycy i chorób serca.
Niedobory kwasu foliowego objawiają się anemią, zmęczeniem, problemami z koncentracją, nadmierną drażliwością, bezsennością, kłopotami z trawieniem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: W czym zawarty jest kwas foliowy? - Express Ilustrowany

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany