18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rozgrzej się jesienią - trzy pomysły na zupy z serem

ei24
Na dworze coraz chłodniej, warto więc włączyć zupy do swojego menu. Nie tylko rozgrzeją podczas chłodów i ochronią przed przeziębieniem, ale również dostarczą organizmowi białka, witamin oraz składników mineralnych. Zaletą zup jest także to, że są sycące i mogą być prawdziwym zastrzykiem energii.

Te najbardziej odżywcze i zdrowe przygotujemy sami. Wbrew pozorom możemy je zrobić szybko i łatwo. W czasie jesiennej słoty humor poprawią smakowite, rozgrzewające zupy z dodatkiem sera żółtego lub topionego. Tym razem zainspirujemy się kuchnią francuską, duńską i czeską.

Przygotuj domową zupę – to proste!
Pamiętajmy, aby nie mylić zdrowej zupy z gotowymi zupkami w proszku lub chińskimi, całkowicie pozbawionymi witamin i składników mineralnych.

Zdrowa zupa, to taka, którą ugotujemy samodzielnie w domu. Jej przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, wystarczy odrobina chęci. Zupa to idealne danie dla osób zabieganych – jest potrawą prostą i szybką w przygotowaniu. Podczas gotowania kierujmy się zasadą, aby była ona jak najbardziej naturalna. Zacznijmy od wywaru sporządzonego według własnej receptury, bez dodatku kostek rosołowych, pełnych soli i sztucznych dodatków. Zupę warto ugotować w większym garnku, wtedy starczy na dłużej, a kilka porcji będzie można zamrozić.
W klimacie francuskim – pożywna zupa cebulowa z serem
Zupa cebulowa na francuskie stoły trafiła już w XVII wieku. Wśród kilku wersji historii jej powstania istnieje taka, która jako pomysłodawcę podaje króla Francji – Ludwika XV. Podobno pewnego wieczoru połączył on trzy składniki: cebulę, masło i szampan, tworząc pierwszą zupę cebulową.
Z kolei według innej – popularniejszej wersji, ten tradycyjny przepis sięga czasów, kiedy paryską dzielnicę Les Halles nazywano brzuchem Paryża. To właśnie tam w całonocnych barach posilali się robotnicy, wracający o świcie do domów. Zupa cieszyła się sławą wyjątkowo pożywnej. – Szybko zyskała szerokie uznanie wśród Francuzów stając się ich narodowym przysmakiem. Sekretem jest długo duszona cebula. Charakterystycznym elementem dania są zapieczone grzanki z żółtym serem - można też położyć sam ser. Warto wybrać taki, który ma wyrazisty smak. Zupa doskonale syci
i rozgrzewa, będzie idealna na chłodne jesienno-zimowe wieczory.

Francja: francuska zupa cebulowa z serem
Składniki:
• 10 średniej wielkości cebul
• 2 średniej wielkości pomidory *
• 150 g sera żółtego
• 0,5 l białego wytrawnego wina
• 0,5 l wody
• łyżka oleju
• łyżka sosu sojowego
• łyżeczka koncentratu pomidorowego
• 6 ząbków czosnku
• sól, pieprz, majeranek
*Świeże pomidory można zastąpić puszką pomidorów pelati. Wówczas nie trzeba też dodawać koncentratu.
Przygotowanie:
Pokrojoną w grube pióra cebulę podsmażyć na łyżce oleju, a po kilku minutach dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę i wrzucić do cebuli. Całość zalać wodą i winem. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz sos sojowy i dusić do chwili, kiedy cebula zmięknie. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Następnie przełożyć do kokilek, ułożyć na wierzchu plastry sera i zapiekać w piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Podawać z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Udekorować świeżymi ziołami, np. melisą lub natką pietruszki. Smacznego!

Wzmacniająca zupa porowa z Danii
Zupa z porów to danie popularne w krajach skandynawskich. W Polsce to warzywo niedoceniane,
a wiele osób kojarzy je tylko jako składnik włoszczyzny. Tymczasem okazuje się, że por jest bogaty
w sole mineralne: wapń, fosfor, potas, sód, żelazo i siarkę, zawiera także wiele cennych witamin,
jak: C, A, E, B1, B2. To właśnie dzięki zawartej w nim witaminie C, por wzmacnia odporność organizmu. Nic dziwnego więc, że zupa z porów to jedno z najlepszych dań na zimowe mrozy. – Zupa porowa charakteryzuje się ciekawym, lekko ostrym smakiem. Jednym z jej charakterystycznych składników jest serek topiony. Warto wybrać produkt o kremowej konsystencji i łagodnym smaku. Serek topiony jest doskonałym zabielaczem i zagęszczaczem do tego typu posiłków. Dzięki niemu zupa będzie pożywana, jej konsystencja subtelnie kremowa, a smak intensywniejszy. Tak wzbogacona może stanowić nawet główne danie obiadowe.

Dania: duńska zupa porowa z serkiem topionym
Składniki:
• 1 l bulionu warzywnego
• 3 – 4 pory
• 1 cebula
• 4 łyżki masła lub oleju
• 2 opakowania kremowego serka topionego
• gruby plaster szynki
• pół szklanki gęstej śmietany
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać masło. Pory oczyścić i umyć. Białe i jasnozielone części pokroić w plastry, a następnie podsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Po kilku minutach zalać pory gorącym bulionem, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 20 min. Dodać serek topiony i wymieszać.
Kiedy serek całkowicie się rozpuści, wlać śmietanę. Pokroić szynkę w drobną kosteczkę i wsypać do zupy. Całość wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Można podawać posypaną dodatkowo startym serem żółtym. Smacznego!
Po czesku - wyjątkowo rozgrzewająca czosnkowa zupa z serem
Czesi to prawdziwi miłośnicy zup, a ich kuchnia obfituje w wiele pysznych przepisów na gęste i sycące zupy. Takim narodowym przysmakiem Czechów jest właśnie zupa czosnkowa – sztandarowe danie w tej kategorii. Dobroczynne właściwości czosnku zna każdy. Przede wszystkim uodparnia i zapobiega infekcjom oraz oczyszcza organizm z toksyn. Zupa z czosnkiem jest wyjątkowo rozgrzewająca, a tym samym doskonała na zimniejsze dni – często serwuje się ją na stokach narciarskich. – Do tej zupy dodajemy ser żółty – dzięki niemu uzyska ciągnącą konsystencję, np. ser gouda, który doskonale się roztapia. Można również wzbogacić ją o serek topiony – będzie bardziej kremowa.

Czechy: czeska zupa czosnkowa z serem żółtym i topionym
Składniki:
• 1 l bulionu warzywnego
• 1 główka czosnku
• posiekana natka pietruszki,
• 4 łyżki tartego żółtego sera gouda
• 50 g serka topionego (2 x 25 g serka topionego)
• bułka na grzanki
• sól i pieprz
• oliwa do podsmażenia czosnku i grzanek
Przygotowanie:
Podgrzać w garnku wcześniej przygotowany bulion warzywny. Drobno pokroić czosnek i podsmażyć na patelni aż lekko się zarumieni. Do gorącego bulionu dodać serek topiony i podsmażony czosnek.
Całość gotować ok. 30 minut. W tym czasie bułkę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy czosnek. Bułkę smażymy aż będzie chrupiąca. Przygotowaną zupę nalewamy do kokilek i posypujemy startym serem żółtym i natką pietruszki. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany