ExpressIlustrowany.pl - aktualności Łódź, wiadomości Łódź

Menu
Chrusty - przepis. Przepis na chrusty, kruche chrusty

(ls)

2014-01-28 15:07

Dodaj komentarz

Chrusty - przepis. Przepis na chrusty, kruche chrusty

(ls)

2014-01-28 15:07

Chrusty przepis. Przepis na chrusty, chruściki. Tylko w karnawale można sobie pozwolić na taką dozę kalorii i zarazem przyjemności. Jak zrobić chrusty? Jaki jest przepis na dobre chrusty?
Chrusty - przepis. Przepis na chrusty, kruche chrusty
Przepis na chrusty jest bardzo prosty.

Chrusty - przepis :

Składniki na ciasto na chrusty:

2 szklanki mąki pszennej (lub 300g)
4 żółtka
łyżka spirytusu (może być też ocet 6%, ale ja daję zawsze spirytus)
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania (lub cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym)

Sposób przygotowania chrustów:

Mąkę wymieszać z cukrem i solą.
Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Kolejno przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15min. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając go, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem). Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków.
Ciasto na chrusty rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Ważne jest, aby ciasto i blat posypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto pokroić najpierw na paski grubości ok. 3- 4cm, kolejno na prostokąty lub równoległoboki (o długości ok. 9- 10cm. Ja robię na oko tak, aby chrusty ładnie wyglądały). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec i formować chrusty.
Chrusty smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy chrusty ostygną posypać grubo cukrem pudrem.


Przepis na chrusty
drożdżowe:

Składniki na ciasto na chrusty:
1 kg mąki pszennej
1 ½ szkl. letniego mleka
10 dag drożdży
5 łyżek cukru
3 jajka
10 dag roztopionej, ostudzonej margaryny
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Z drożdży, cukru (dałam łyżkę, resztę dodałam do ciasta) i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).
Margarynę roztopić, wystudzić. Połączyć ją następnie z mąką, wbić jajka. Dodać rozczyn. Wszystko wymieszać, wyrobić. Pozostawić do podwojenia objętości pod ściereczką.
Po tym czasie, ciasto wałkować partiami, wycinać chrusty, smażyć na głębokim oleju z obu stron. Posypać cukrem pudrem.


Przepis na chrusty
na piwie:


Składniki na ciasto na chrusty:

0,5kg mąki
4 żółtka
szczypta soli
łyżka masła roślinnego
ok. 200ml piwa (ilość regulować podczas zagniatania)
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wybijać wałkiem około 10min (od tego etapu zależy jak bardzo kruche będą faworki).

Ciasto podzielić na mniejsze części. Rozwałkowując jedną część, resztę ciasta przykryć aby nie obeschło. Wałkować bardzo cienkie placki (im cieniej tym lepiej). Płaty kroić w paski szerokości około 4cm i szerokości ok. 10cm długości. W środku zrobić nacięcie, przeciągnąć przez nie jeden z rogów. (tutaj foto instrukcja)

Chrusty smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Gotowe chrusty układać na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Jeszcze ciepłe chrusty posypać obficie cukrem pudrem

Reklama

Komentarze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

Reklama
Reklama