ExpressIlustrowany.pl - aktualności Łódź, wiadomości Łódź

Menu
Cebula i jej właściwości [przepisy]

(jed)

2014-02-16 21:30

4 Komentarze
Dodaj komentarz

Cebula i jej właściwości [przepisy]

(jed)

2014-02-16 21:30

Medycyna naturalna od czasów starożytnych docenia cudowną moc cebuli. To doskonale znane i na co dzień używane w kuchni warzywo jest jednym z najlepszych leków. Wzmacnia kości i paznokcie, sprawia, że włosy stają się piękne i lśniące, a cera alabastrowa.
Cebula i jej właściwości [przepisy] Cebula i jej właściwości [przepisy]

(© Jarosław Ziarek)

Leczy serce i obniża poziom cukru we krwi, a także nie dopuszcza do tworzenia się skrzepów w naczyniach krwionośnych. Cebula połączona z miodem działa wykrztuśnie. Ma właściwości antytoksyczne i antyinfekcyjne. Cebula zawiera m.in. witaminy B1, B2, C, A i E, wapń, sód, magnez, mangan, żelazo, miedź, fosfor, cynk, jod, chrom, krzem.

Cebula jest ceniona ze względu na jej właściwości terapeutyczne.
Najlepsze efekty uzyskujemy pijąc sok z cebuli. Spożywana na surowo ze względu na zawartość związków siarki może powodować wzdęcia.

Korzyści dla zdrowia
Przynosi ona wiele korzyści dla naszego zdrowia:

Wygładza cerę, wzmaga porost włosów, wzmacnia paznokcie.
Działa odkwaszająco na nasz organizm dzięki zawartości potasu i wapnia.
Hamuje rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych, dzięki zawartych z niej związkom siarki.
Ma działanie przeciwbakteryjne, głównie na Bacillus subtilis, Sakmonella, E. Coli oraz przeciwwirusowe.
Podnosi poziom dobrego cholesterolu i obniża poziom ogólnego cholesterolu.
Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy.
Uśmierza ból podczas ukąszeń.
Zawiera substancje, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami.
Liście cebuli wspomagają trawienie, działają moczopędnie, wykrztuśnie, przeciwskurczowo, tonizująco, zmiękczająco, a także są afrodyzjakiem.

Cebula w leczeniu

Pomaga w leczeniu takich dolegliwości jak:

nadkwasota,
anemia,
miażdżyca (zawiera organiczny silikon utrzymując właściwą temperaturę krwi),
artretyzm (zawiera substancje o działaniu przeciwzapalny, które wspomagają złagodzić ból i opuchliznę),
astma,
skrzepy (działa jak koagulant, powstrzymując sklejanie się płytek krwi i wspomaga proces rozpuszczania zakrzepów),
czyraki,
nowotwory (działa przeciwutleniająco, kwercetyna chroni komórki okrężnicy przed niszczącymi skutkami niektórych substancji wywołujących raka, neutralizuje wolne rodniki mogące niszczyć komórki i uszkadzać DNA),
cholera (cebula podawana z czarnym pieprzem zmniejsza pragnienie i uczucie niepokoju, poprawiając samopoczucie, ponadto łagodzi nudności i biegunkę),
choroby układu krążenia (obecność olejków eterycznych disiarczku alilopropylu, pirokatechiny, kwasu protokatechinowego, rodanku i witamin sprawia, że pomagają w zapobieganiu chorobom układu krążenia),
egzema,
padaczka,
zaburzenia menstruacji,
osteoporoza,
hemoroidy,
zaburzenia sprawności seksualnej (wzmacnia libido i organ rozrodczy),
schorzenia układu moczowego (działa jako środek moczopędny, wywar z cebuli łagodzi uczucie pieczenia towarzyszące podczas oddawania moczu).


Cebulę najlepiej spożywać surową lub duszoną. Robi się z niej winko cebulowe, syrop i sok.
Warto je przygotować, zwłaszcza teraz, gdy jeszcze narażeni jesteśmy na infekcje i przeziębienia. Proponujemy też inne potrawy z cebulą w roli głównej.


***
Winko – 30 dkg cebuli zmiażdżyć, dodać 10 dkg miodu i butelkę wytrawnego białego wina. Dokładnie wymieszać i macerować przez 4 do 5 dni. Przecedzić. Pić 1 – 3 razy dziennie po 2 – 4 łyżki.


***
Syrop – cebulę ucieramy na drobnej tarce. Mieszamy z taką samą ilością miodu. Zagotowujemy i wyciskamy przez płótno. Pijemy 3 – 5 razy dziennie po łyżce stołowej.


***
Sok – drobno posiekaną cebulę posypujemy cukrem i zostawiamy w ciepłym miejscu na kilkanaście godzin. Wyciskamy sok przez płótno. Pijemy po łyżce stołowej po jedzeniu.


***
Ciasto cebulowe
SKŁADNIKI:
Masa cebulowa:
½ kg białej cebuli
½ kg czerwonej cebuli
3 łyżki masła Bieluch
4 łyżki sosu sojowego
łyżeczka suszonego rozmarynu
pieprz, sól

Masa serowa:
jajko
2 opakowania serka naturalnego Bieluch
15 dag żółtego startego sera
łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz

Kruche ciasto wytrawne:
250 g mąki
jajko
łyżeczka soli
125 g zimnego posiekanego masła Bieluch
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka otartej skórki z cytryny
½ szklanki naturalnego jogurtu Bieluch

PRZYGOTOWANIE:
- Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na 30 minut. - Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy sos sojowy oraz rozmaryn, sól i pieprz, a potem dusimy aż zmięknie. - Jajko, serek Bieluch, starty żółty ser i mąkę ziemniaczaną mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. - Tortownicę smarujemy masłem i wkładamy do niej kruche ciasto, podpiekamy przez 10 minut w temp. ok. 200 stopni. - Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową, a na nią kładziemy odsączoną masę cebulową. - Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni przez 30 minut.


***
Marynowana cebulka na ostro

Cebulka konserwowa do koreczków, sałatek, szaszłyków, czy jako ostra przekąska.

SKŁADNIKI:

2 kg małej cebulki
2 szklanki octu
5 szklanek wody
3 szklanki cukru
3 łyżki pikantnej przyprawy do grilla

PRZYGOTOWANIE:

Drobne cebulki, najlepiej tzw. ruska, czyli bardzo pikantne, obieramy. W dużym garnku gotujemy zalewę z octu, wody, cukru i pikantnej przyprawy grillowej. Gdy się zagotuje, wrzucamy cebulkę i gotujemy ok 10 min, aż cebulka zacznie zmieniać kolor i stanie się lekko szklista. Przekładamy ją wtedy razem z gorącą zalewą do wyparzonych wcześniej słoików i zakręcamy. Ustawiamy denkiem do góry, by się zawekowały. Gotowa do jedzenia jest już po kilku dniach.


***
Bigos z cebuli z parówkami

Składniki:
cebula 1 kg
olej 6 łyżka
ziele angielskie 2-3 szt.
liść laurowy 2 szt.
pieprz 2-3 szczypta
sól 3-4 szczypta
parówki 6 szt.
tłuszcz 4 łyżka


Przygotowanie:
1.Cebule obierz, pokrój w średniej grubości krążki.
2.Na patelnię wlej kilka łyżek oleju i wrzuć cebule.
3.Podlej niewielką ilością wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
4.Duś na małym ogniu pod przykryciem, aż cebula będzie zupełnie miękka.
5.Co jakiś czas mieszaj, aby cebula się nie przypaliła (gdy trzeba, jeszcze raz podlej odrobiną wody).
6.Parówki pokrój w dość grubą kostkę (ewentualnie rozdrobnij mielonkę).
7.Gdy cebula będzie już miękka, dodaj mięso.
8.Dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę podsmaż.
9.Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.
10.Bigos podajemy zawsze ze świeżym pieczywem.
11.Taki bigosik z cebuli można urozmaicić, dodając do niego w trakcie duszenia koncentrat lub pomidory z puszki.

Reklama

Komentarze

(4)
Sortuj komentarze: zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

Cebula z mikrofali

0 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Yaro (gość)  •

kilka cebul obieram kroję na duże kawałki i w głębszym naczyniu wkładam do mikrofali na maksymalną moc po 5 lub 7 minutach dorzucam paski boczku lub kiełbasy tak symbolicznie i kromki chleba i znowu na max na 5 minut żadnej soli ani przypraw mi to świetnie smakuje np w pracy polecam ale muszę przyznać, że w pomieszczeniu czuć zapach cebuli co wielu osobom nie odpowiada.

odpowiedzi (0)

skomentuj

Amatorów tego szlachetnego warzywa nie brakuje.

+1 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Kolator (gość)  •

Na klatce czuć smażoną cebulę rano, w południe i wieczorem. Mmm, ambrozja.

odpowiedzi (0)

skomentuj

jak

+1 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

to ?? (gość)  •

"liscie cebuli" ?

skomentuj

jak to ??

+1 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Korbiarz (gość)  •

Czyli szczypiorek.

odpowiedzi (0)

skomentuj
Reklama
Reklama