Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co jeść, aby lepiej pracować

(opr. aga)
Złe nawyki żywieniowe w miejscu pracy powodują, że spada efektywność zatrudnionych osób.

Chcesz być szczupła? Jedz jedno jabłko dziennie

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), gdy w przerwie między kolejnymi zadaniami zjemy coś lekkostrawnego, nasza wydajność może wzrosnąć nawet o 20 procent.
Kiedy głód daje o sobie znać, decydujemy się na najłatwiejsze i najszybsze rozwiązanie, czyli zamawiamy jedzenie typu fast food – kebab, pizzę, hot dogi, frytki albo danie „od Chińczyka”. Bardzo często sięgamy też po słodkie przekąski, czyli cukierki, batony, napoje gazowane, które szybko podnoszą poziom cukru, ale powodują również tycie. Krótko mówiąc, delektujemy się tym, co nijak ma się do zasad racjonalnego odżywiania. Dlatego jesteśmy ociężali i senni. Co zatem warto jeść w pracy? Polecane są lekkie kanapki, m.in. pełnoziarniste lub chrupkie pieczywo z chudą wędliną lub rybą oraz z warzywami: pomidorem, ogórkiem, papryką, sałatą. Na obiad możemy pozwolić sobie na makaron razowy z kurczakiem czy tuńczykiem lub niskokaloryczne sałatki. Jeśli koniecznie musimy coś podjadać, zamiast batona wybierajmy suszone owoce, np. daktyle, rodzynki albo orzechy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany