Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szparagi - białe i zielone - dania ze szparagami (JAK GOTOWAĆ SZPARAGI, PRZEPISY NA SZPARAGI)

Redakcja
Szparagi - białe i zielone - można podawać na różne sposoby (JAK GOTOWAĆ SZPARAGI, PRZEPISY NA SZPARAGI)
Szparagi - białe i zielone - można podawać na różne sposoby (JAK GOTOWAĆ SZPARAGI, PRZEPISY NA SZPARAGI) archiwum Polskapresse
Szparagi są pyszne i bardzo wykwintne. Ich oryginalny smak sprawia, że mogą być zarówno daniem głównym, jak i dodatkiem do niego. Dlatego tak bardzo je lubimy!A ponieważ sezon na szparagi znów w pełni, podpowiadamy jak wybierać szparagi, które kupować. Sprawdź, jak obierać i gotować szparagi. Zobacz też przepisy na szparagi. Dania ze szparagów (szparagi z masłem i bułką tartą, przepis na krem ze szparagów.

Szparagi należą do najsmaczniejszych warzyw. Zapiekane, grillowane, gotowane i na surowo pod każdą postacią smakują wybornie. Zobacz, jak przyrządzić szparagi. Oto kilka porad i przepisów.

Jakie szparagi kupować - jak wybrać dobre szparagi?
Świeże szparagi charakteryzują się jasnymi, zamkniętymi główkami i połyskującym pędem. Po przełamaniu są sprężyste i tryska z nich sok. Ocierane jeden o drugi wydają charakterystyczne „skrzypienie”. Warzywa wymagają odpowiedniej wilgoci i ograniczonego dostępu do światła. Dlatego przed schowaniem do lodówki warto skropić je wodą i owinąć w wilgotną szmatkę lub folię

Jak obrać szparagi
Białe szparagi umyj pod bieżącą wodą. Odetnij końcówki, które są lekko zdrewniałe. Teraz delikatnie chwyć szparag przy miękkiej główce (z niej nie zdejmujemy skórki) i przeciągając nóż/obieraczkę w dół, pozbawiając szparagi skórki. Szparagi zielone są bardzo cienkie, dlatego nie należy obierać ich skórek.

Jak gotować szparagi - film internauty
Jak gotować obrane już szparagi? W garnku ustawiamy je pionowo, tak aby delikatne główki wystawały ponad poziom wody – będą gotowały się na parze. Szparagi można związać bawełnianą nitką (będzie łatwiej je ustawić w pionie). Gotowanie szparagów możemy zaczynać w zimnej wodzie - jeżeli zależy nam na tym, żeby ich smak i aromat przeszły do wywaru. Jeżeli gotujemy szparagi jako osobne danie, wstawiamy je do gotującej się wody – dzięki temu zachowają najwięcej swoich soków. Jak długo gotujemy szparagi? Zielone szparagi gotujemy przez 5–8 minut, białe szparagi gotujemy przez 12–15 minut.

ZOBACZ DALEJ: PRZEPISY NA SZPARAGI (szparagi z sosem holenderskim i szynką parmeńską, krem ze szparagów, szparagi z masłem i bułką tartą)
Szparagi z sosem holenderskim i szynką parmeńską - przepis
Składniki (dla 4 osób):

  • 16 zielonych szparagów
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • sok z 1/2 cytryny
  • odrobina cukru
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • cukier
  • sol
  • pieprz

Przygotowanie:
Szparagi dokładnie umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Możemy je obrać do 1/3 wysokości. Gotujemy je w wodzie z sokiem z cytryny, odrobiną soli i cukru przez około 10 min. Po ugotowaniu wrzucamy je do zimnej wody z lodem, hartujemy, następnie po dwie sztuki zawijamy w jeden plaster szynki parmeńskiej i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Podgrzewamy w temp. 180 przez około 7-8 minut. W tym czasie robimy sos holenderski: żółtka ubijamy na puszystą masę na parze, stopniowo dolewamy rozpuszczone masło, mieszając ciągle. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem.

Przepis na krem ze szparagów
Krem ze szparagów - składniki:

  • pęczek białych szparagów
  • 1 szkl. bulionu
  • 1 szkl. kremówki
  • łyżka masła
  • 2 żółtka
  • mała cebula
  • sok z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Krem ze szparagów - sposób przygotowania:
Szparagi dokładnie myjemy, odkrawamy zdrewniałe końcówki i obieramy. Następnie tak przygotowane szparagi wkładamy do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby nie pociemniały. W rondlu na maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy odsączone szparagi, zalewamy je bulionem i dusimy przez 15 minut. Następnie z wywaru wyjmujemy 2-3 szparagi i kroimy je. Szparagi w rondlu miksujemy na gładki krem, dolewając śmietankę roztrzepaną z żółtkami. Zagotowujemy i przyprawiamy. Gotowy krem nalewamy do miseczek i do każdej z nich wkładamy po kilka kawałków szparagów.

Szparagi z masłem i bułką tartą - przepis
Szparagi z masłem i bułką tartą -składniki:

  • szparagi
  • masło klarowane
  • bułka tarta
  • sól, pieprz (do smaku)

Szparagi z masłem i bułką tartą - przygotowanie
Białe szparagi oczyszczamy ze skórki i gotujemy delikatnie je soląc. Następnie na klarowanym maśle podsmażamy bułkę tartą. Ugotowane szparagi wykładamy na talerz i polewamy bułką z masełkiem.

ZOBACZ NA NASTĘPNEJ STRONIE: SZPARAGI - PROSTE PRZEPISY INTERNAUTÓW - FILMY

Zapiekane szparagi w sosie beszamelowym - przepis

Białe Szparagi z sosem holenderskim

Szparagi z jajkami zapiekane w kokilkach według Weroniki

Zielone pieczone szparagi z szynką parmeńską

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Szparagi - białe i zielone - dania ze szparagami (JAK GOTOWAĆ SZPARAGI, PRZEPISY NA SZPARAGI) - Gazeta Wrocławska

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany