Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lody domowej roboty: lawenda i truskawka w szampanie [FILM]

(izj)
24 godziny zajmuje średnio proces wytworzenia każdego kolorowego i bardzo oryginalnego smaku lodów, które powstają w cukierni na rogu ul. Piotrkowskiej i ul. Struga. Jej współwłaścicielką, ale i autorką receptury, jest pochodząca z południowej Rosji - Olga Chayka, która do Polski przyjechała trzy lata temu. Z wykształcenia jest technologiem żywienia. W własnoręcznej produkcji lodów w bardzo nietypowych smakach, pomaga jej mąż - łodzianin Sławomir Grzelak.

- Pomysł produkcji własnych lodów zrodził się w mojej głowie po tym, jak większość z tych, które kupowałam i zjadałam, okazywały się dla mnie zdecydowanie za słodkie - opowiada Olga. - Ochłodzenie trwało chwilkę, a później trzeba było wypić hektolitry wody, by ugasić pragnienie. Lista składników do własnoręcznej produkcji lodów nie jest długa i skomplikowana. Do wytworzenia bazy jest potrzebne mleko, śmietanka - o zawartości tłuszczu co najmniej 30 procent, jogurt naturalny oraz cukier. Dokładnych proporcji składników jednak nie zdradzę, bo to moja własna, pieczołowicie opracowana receptura.Mogę tylko podpowiedzieć, że wiele zależy od m.in. od śmietanki. Im tłustsza, tym lody mają bardziej aksamitną konsystencję i są mniej twarde.

Przepis na domowe lody z nutellą -FILM

Najpierw trzeba wymieszać ze sobą mleko, śmietankę i cukier, a następnie całą miksturę zagotować do 83 stopni Celsjusza, by podać je procesowi pasteryzacji. Później naczynie z całą mieszkanką trzeba gwałtownie ostudzić, wstawiając je do zimnej wody. Dalej trzeba dodać jogurt i tak powstałą bazę schładzać do temperatury 4 stopni Celsjusza, przez minimum cztery, a maksymalnie dwanaście godzin. Następnie trzeba dodać wszystkie dodatki, która mają za zadanie nadać dany smak lodom i mieszać je przez 40 minut w temperaturze -18 stopni Celsjusza. Tak powstała masę trzeba jeszcze zahartować, czyli umieścić w zamrażalniku, w temperaturze -30 stopni przez minimum osiem godzin i gotowe.

Do tej pory małżeństwo opracowało już ponad 40 oryginalnych smaków lodów.
- Męska część klientów wybiera najczęściej lody z nutką alkoholu - mówi ich pomysłodawczyni. - Są to np. lody o smaku truskawki w wytrawnym szampanie, drinku mojito z białym rumem albo sorbet cydrowy zawierający najprawdziwszy cydr. Kobiety decydują się z kolei na lody o smaku lawendy, hibiskusa czy czarnego bzu, które zawierają jadalne odmiany płatki tych kwiatów. Obu płciom do gustu przypadł także czerwony grejpfrut z różowym pieprzem. Małe dziewczynki wybierają natomiast lody w kolorze różowym, bez względu na ich smak, a mali chłopcy - w kolorze żółtym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany