– Generalnie możemy jeść wszystkie sezonowe owoce, o tej porze roku najlepiej nasze, krajowe – mówi dr Beata Szadkowska-Opasiak, lekarz rodzinny. – Najlepiej ugaszą pragnienie i schłodzą organizm owoce zawierające duże ilości wody, a nie za dużo cukru. Mogą to być na przykład arbuzy i jabłka. Dobre też są śliwki i czereśnie – choć już słodsze. Oprócz owoców polecam warzywa, zawierające bogactwo mikroelementów i witamin, zwłaszcza pomidory i ogórki – także małosolne – oraz brokuły. Bardzo istotne jest, abyśmy pamiętali o dokładnym myciu owoców i warzyw przed jedzeniem – dodaje dr Beata Szadkowska-Opasiak. – Latem niebezpieczne są biegunki, wywołane przez zakażenia bakteryjne.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Szpak pokazał swojego towarzysza. Połączyła ich miłość od pierwszego wejrzenia
- Tomaszewska i Sikora spacerują z wózkiem. Wydało się, co ich łączy! [ZDJĘCIA]
- Urbańska obnaża się przed młodzieżą w sieci. Nie jesteście na to gotowi [ZDJĘCIA]
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]