Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czego nie wiecie o sałacie? Masłowa, rzymska, a może radicchio?

oprac. (aga)
archiwum
Sałata lodowa sprawdzi się w sałatce Cezar, pekińską dodajemy do surówek, masłowa tworzy parę idealną ze śmietaną, a radicchio ma głęboko czerwoną barwę.

Warto o sałatach wiedzieć jednak więcej, bo pozwoli nam to przyrządzać przepyszne letnie potrawy. W wielu domach niedzielny obiad nie może obyć się bez sałaty masłowej. Polewamy ją śmietaną i serwujemy do drugiego dania. Jej delikatny, lekko słodkawy smak dobrze harmonizuje z pomidorami, jajkami, a nawet z łososiem. Jest jednak bardzo nietrwała, dlatego należy ją zjeść jak najszybciej po zakupie, a potrawy z nią spożywać natychmiast po przygotowaniu.
Sałatę lodową lubimy za jędrne i kruche liście oraz łagodny smak. Możemy kroić ją nożem ze względu na kruchość i zwartą główkę, możemy przechowywać ją też w lodówce przez kilka dni bez utraty jędrności i smaku. Choć najczęściej z sałatą lodową przygotowujemy sałatki Cezar i gyros, zaskakujące, ale wyjątkowo smaczne połączenie stworzy z rybami i owocami morza. Jej smak znakomicie podkreśli też czosnek.
Sałata pekińska pochodzi z Dalekiego Wschodu, jej podłużne pokarbowane liście są miękkie i delikatne. Możemy podawać ją na ciepło jako dodatek do zup, mięs lub wykorzystać w zapiekankach. Pasują do niej sosy na bazie majonezu. Sprawdzi się jako składnik sałatek o egzotycznym smaku, podkreślonym imbirem, olejem sezamowym czy sosem sojowym.
Z kolei sałata rzymska ma sztywne mięsiste liście. Zagra zarówno z sosami winegret, jak i z gęstszymi dresingami na bazie majonezu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany