Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Konserwowanie bez chemii. Suszenie żywności w warunkach domowych

(aga)
Bez chemicznych dodatków też można w trwały i zdrowy sposób zakonserwować żywność. Znanymi od wieków metodami jest, np. suszenie, które polega na pozbyciu się z produktu wody w naturalnym procesie jej odparowania.

W środowisku bez wody nie mogą rozwijać się bowiem szkodliwe mikroorganizmy takie jak grzyby, pleśń czy bakterie, nie pracują również enzymy - dlatego jest tak skutecznym i bezpiecznym sposobem konserwowania żywności. Oprócz zachowania trwałości suszenie ma wiele innych zalet: produkty zachowują naturalny aromat, smak i zapach, są łatwiejsze w transporcie i magazynowaniu. Ponadto suszenie nie niszczy substancji odżywczych produktu w takim stopniu, jak wekowanie czy mrożenie.
Do domowego suszenia możemy wykorzystać piekarnik lub suszarkę elektryczną. W czasie kilku godzin (czas zależy od tego, co suszymy) woda stopniowo odparowuje i otrzymujemy składniki, które możemy z powodzeniem przechowywać dłuższy czas. W warunkach domowych możemy suszyć prawe wszystko. Najczęściej są to: owoce (np. jabłka, gruszki, banany, śliwki), warzywa (np. pomidory, marchew, pietruszka) oraz grzyby.
Warto wiedzieć, że w trakcie suszenia bez zmian pozostaje większość składników mineralnych, np. potas, magnez, selen. Co ważne, jeśli odbywa się ono w odpowiednich warunkach, zachowane są najwyższe standardy, to minimalizuje stratę smaku, koloru oraz składników odżywczych surowców.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany