Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na kotlety z ciecierzycy. Dostarcza dużo białka i zastępuje mięso. Orientalny przysmak

(jed)
Janusz Kubik
Kotlety z ciecierzycy, czyli włoskiego grochu, są coraz chętniej przyrządzane w polskich domach. Orientalny przysmak z Dalekiego Wschodu to nie tylko urozmaicenie codziennej kuchni, ale porcja zdrowia.

Przygotowanie kotletów z ciecierzycy

Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy ciecierzyca, którą trzeba namoczyć, a potem zmielić w maszynce do mięsa. Masę doprawiamy natką pietruszki, czosnkiem, solą, kuminem, suszonym imbirem lub innymi orientalnymi przyprawami, mieszamy, formujemy kotlety i smażymy na patelni. Kto chce ograniczyć tłuszcz, może kotlety ułożyć na blasze i upiec w piekarniku. W mgnieniu oka powstaje pyszne danie, które może zastąpić mięso, a połączone z warzywami doskonale nadaje się na pełnowartościowy posiłek. A to za sprawą podstawowego składnika tej potrawy, czyli ciecierzycy.

Co to jest ciecierzyca

Ta roślina strączkowa, znana przede wszystkim w Azji i Afryce, jest bardzo popularna w naszym kraju, głównie jako składnik dań wegetariańskich. Bogata w łatwo przyswajalne białko i węglowodany złożone stanowi idealny zamiennik mięsa, a do tego daje duże pole do popisu dla kucharza. Można ją serwować tak jak zielony groszek, ugotowaną dodawać do dań jednogarnkowych, gotować zupy lub robić kotleciki. W ciecierzycy bardzo ważne są aminokwasy oraz błonnik. Do tego nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy i oleinowy, które zmniejszają ryzyko powstawania raka. Zawartość ryboflawiny, niacyny, tiaminy, kwasu foliowego, wapnia, magnezu, fosforu, potasu i żelaza wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, zapobiega powstawaniu chorób serca i układu krążenia oraz cukrzycy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany