Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pod Cielakiem Wrzeszcz Gdańsk (dawne El Mundo), Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler

(ls)
Nazwę El Mundo Gessler zmieniła na Pod Cielakiem.
Nazwę El Mundo Gessler zmieniła na Pod Cielakiem. polskapresse
Magda Gessler ponownie odwiedza wybrzeże. Tym razem padło na Gdańsk, a dokładnie Gdańsk Wrzeszcz, bo właśnie tam mieści się restauracja El Mundo (później Pod Cielakiem).

El Mundo przed Kuchennymi Rewolucjami

Restauracja El Mundo mieści się przy ul. Dmowskiego w Gdańsku Wrzeszcz. Lokal powstał z inicjatywy Joli i Marka. To spora inwestycja dla właścicieli - Marek rzuciła branżę budowlaną, Jola- sklep, który prowadziła. El Mundo miało być symbolem ich miłości i partnerstwa. Wybrali lokal przy ruchliwej ulicy spodziewając się masy gości, wymyślili światowe menu (El mundo po hiszpańsku oznacza świat) i zatrudnili pracowników. Jednakże mimo wielu turystów przechodzących obok El Mundo rzadko kiedy drzwi restauracji otwierają się. Stoły stoją zakurzone, a na krzesłach nikt nie siada. Pracownicy za to mają dużo czasu wolnego, a właściciele- kłopotów.
Gościniec Myśliwski Gdańsk w Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler

Pierwsza wizyta Magdy Gessler w El Mundo (później Pod Cielakiem)

-To już przegięcie!- stwierdziła znana restauratorka podczas kosztowania jednego z przysmaków restauracji El Mundo. - serwujecie pierogi z ananasem?- dziwiła się.

Wcześniej Magda Gessler skosztowała kaszanki podanej w dziwaczny dla niej sposób. w menu wyczytała, że w lokalu można skosztować srancuskie boeuf bourguignon. Światowa kuchnia przyrządzana przy ul. Dmowskiego w Gdańsku nie przypadła jurorce MasterChefa do gustu. Sam właściciel restauracji, Marek, przyznaje , że pojęcia o gotowaniu zwyczajnie nie posiada.
-Albo będzie lepiej, albo w ogóle nie będzie. - kwituje podczas Kuchennych Rewolucji restauratorka.
Magda Gessler. Kuchenne rewolucje w Łodzi -film

El Mundo, czyli Pod Cielakiem

Czym przyciągnąć głodnych klientów? Tego nie wiedzą ani Jola i Marek, ani niedoświadczeni kucharze zatrudnieni w restauracji Pod Cielakiem. Dobry gust Magdy Gessler, który zadecydował o wystroju Pod Cielakiem, wyrzuceniu zbędnych rupieci z El Mundo i nakryciu stolików. Zrobiło się przyjemniej i oczywiście....smaczniej. Bo Magda Gessler diametralnie przemieniła też menu. Wyrzuciła zbędne potrawy, wybrała składnik dominujący i ustaliła z właścicielami ceny - takie, które zachęcą klientów do odwiedzenia lokalu. Rewolucja nastąpiło też w podejściu do gotowania i pracy w restauracji właścicieli i kucharzy. Nie można oszczędzać i przede wszystkim serwować gościom to, co sami by skosztowali. Oczywiście zmieniła się też nazwa El Mundo. Ze światowych salonów lokal na gdańskim Wrzeszczu pojechał na swojską wieś. Restauracja została ochrzczona "Pod Cielakiem".

Noże Sabatier w Carrefourze [opinie] Czy warto je kupić?

Pod Cielakiem po Kuchennych Rewolucjach

Jak nazwa wskazuje, głównym specjałem Pod Cielakiem stała się cielęcina. Karta menu bardzo się zmniejszyła, a poza tym nie jest tanio.

Za 8 pierogów z cielęciną zapłacimy 21 złotych, za mleczną cielęcinę -( gotowana w 63 stopniach Celsjusza, zamykana w specjalnych workach. Do tego jest karmelizowana czerwona kapusta, kiszony kalafior, kiszona cebula, kiszona kalarepa. Cena: 42 złote.
Można też zjeść wątróbki cielęce z dodatkami, w karmelizowanym miodzie i winie. Cena: 26 złotych
mielone kotleciki - pure ziemniaczano marchewkowe, buraki w różnych postaciach. Cena: 29 złotych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany