Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na leczo z bobem. Apetyczne dania na jesień

ei24
Leczo, choć to potrawa przede wszystkim sezonowa - koniec lata początek jesieni, gdy warzywa są najtańsze, bardzo chętnie przygotowywana jest również zimą. Leczo jest niezwykle bogate w witaminy i minerały, ale najważniejsze dla podniebienia jest jednak to, że po prostu wyśmienicie smakuje. Przekonajcie się sami...

Składniki:

  • 300 g bobu,
  • 3 pomidory,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 duża cukinia,
  • 1 bakłażan,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • majeranek,
  • 1 łyżka sosu piri-piri,
  • 500 ml wody,
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać. Pokroić na półplasterki, tak samo ziemniaki, cukinię, bakłażan i cebulę. Czosnek sprasować i dodać do warzyw. Dodać 1 łyżkę sosu. W dużym garnku rozgrzać oliwę, włożyć wszystkie warzywa, oprócz pomidorów. Smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając. Następnie dodać bób, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż do miękkości warzyw (około 20 minut). Po tym czasie dodać pomidory, pietruszkę i doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotować jeszcze przez 5 minut. Tak zrobione leczo przelać do głębokich talerzy, udekorować natką pietruszki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany