Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na sałatkę francuską

(aga)
knorr
Prezentujemy przepis na lekką, smaczną przekąskę dla dwóch osób, np. zamiast obiadu czy drugiego śniadania.

Składniki:

  • jedno opakowanie sosu sałatkowego francuskiego
  • 300 g makaronu typu świderki albo penne
  • 12 czarnych oliwek
  • 300 g mieszanki sałat (może być rukola, roszponka, endywia)
  • 10 pomidorków cherry
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kaparów (mogą być marynowane)
  • 4 łyżki oliwy
  • małe opakowanie (50 g) ulubionych kiełków (np. z lucerny, fasoli mung albo rzodkiewki)

Przygotowanie:

Sałaty umyj, podziel na mniejsze kawałki, osusz ręcznikiem papierowym. Pomidory pokrój na cząstki, oliwki na połówki. Jajka ugotuj na twardo, makaron gotuj do miękkości. Sos sałatkowy połącz z oliwą i dwiema łyżkami wody, dokładnie wymieszaj. Makaron odcedź, dodaj sos sałatkowy, pomidorki, oliwki, kapary i listki sałaty. Wszystko wymieszaj. Sałatkę wyłóż do salaterki, udekoruj ćwiartkami jajka i kiełkami. Podawaj od razu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany