Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na sos myśliwski z grzybami leśnymi

(lb)
Grzyby leśne dzięki swojemu niepowtarzalnemu aromatowi potrafią uczynić ze zwykłego posiłku wyrafinowane danie.

Składniki dla 6 osób:

250 g mieszanych świeżych grzybów leśnych,
150 g boczku,
1/2 szklanki czerwonego wina (w wersji bezalkoholowej może to być bulion),
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 ogórki kiszone,
3 stołowe łyżki przecieru pomidorowego,
1 łyżka stołowa ostrej musztardy,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

ziemniaki umyć, bez obierania zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Powinny się piec około 20 minut. W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, do którego po wytopieniu tłuszczu dodać należy posiekaną drobno cebulę. Gdy cebulka się zeszkli, dorzucić do niej świeże grzyby, posolić i dusić do odparowania większej ilości wody. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ogórki oraz wino, doprawić musztardą, koncentratem pomidorowym i dusić do zgęstnienia sosu. Po ok. 10 minutach dodać sól, pieprz, ewentualnie dwa ząbki czosnku. Po przygotowaniu sosu pieczone ziemniaki naciąć w połowie, nadziać sosem, a całość przystroić listkami zielonej pietruszki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany