Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Hiszpańskie oliwki w polskiej kuchni

(lb)
hiszpanskieoliwki.pl
Oliwki uprawiano już sześć tysięcy lat p.n.e. W Hiszpanii ich uprawę rozpoczęto już w czasach Fenicjan. Polska historia oliwek to czasy ożywienia kontaktów handlowych z kupcami z Południa w XIII i XIV wieku oraz Królowej Bony, która zapoczątkowała 300-letnią tradycję wpływów śródziemnomorskich na polską kuchnię.

Początkowo hiszpańskie oliwki miały znaczenie jedynie obrządkowe. Przez wiele wieków używano ich do celów liturgicznych – namaszczania gałązkami drzewka oliwnego niemowląt, królów oraz zmarłych. Dopiero za czasów panowania Zygmunta Starego oraz Bony Sforzy Polacy mieli szansę poznać zdrowotne walory oraz niezwykłe smaki oliwek oraz szlachetnej oliwy.

Pod wpływem śródziemnomorskiej kuchni złagodzono smak niektórych staropolskich potraw oraz ciężkich i zawiesistych sosów. Wytworne obiady często kończyły się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze królewskiej pary obfitowała w ryż, różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, cukier, marcepany i oliwę z oliwek.

Przemiany uwidocznił również bogatszy asortyment warzyw, do których doszły głównie karczochy i szparagi. Jadłospis wzbogacano większą ilością owoców, takich jak: pomarańcze, cytryny, granaty, figi, rodzynki, migdały oraz wspomniane oliwki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany