– Kupiłem grzyby, podobno z lasów sieradzkich, i niestety sporo z nich musiałem wyrzucić, bo były robaczywe – opowiada pan Marek, emeryt z Widzewa.
– Ja kupiłam na rynku kilogram podgrzybków za 9 złotych i po obrobieniu została z nich ledwo połowa – żali się pani Ania.
– W naszym regionie przez dłuższy czas było sucho, co sprawiło, że grzybów jest niewiele, a i ich jakość nie jest najlepsza – tłumaczy dr Kazimierz Kopczyński z Polskiego Towarzystwa Mykologicznego. – Gleba sucha, wysoka temperatura i duże nasłonecznienie to przyczyny zaczerwienia grzybów, jak fachowo określa się grzyby robaczywe. A w głębokich puszczach występuje znacznie większa warstwa mchu, która sprzyja wzrostowi grzybów i chroni je.
– Klienci nie narzekają i kupują nawet po 9 – 10 kilogramów podgrzybków do suszenia i marynowania – mówi Krzysztof Ratajczyk, prowadzący stoisko na Górniaku. – Odbieram grzyby bezpośrednio od dostawcy, który przywozi je z Puszczy Noteckiej.
Podgrzybki na rynkach można kupić po 8 – 10 zł, a borowiki po 45 – 50 zł za kilogram.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji
- Ludzie zachwycają się bratową teścia Kondrata. Piszą jej, że ma niezwykłą urodę
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce