Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy z makaronem [PRZEPISY I ZDJĘCIA]

(opr. mj)
Penne z łososiem w pomidorowym sosie
Penne z łososiem w pomidorowym sosie Piotr Ceranowicz
Na święto makaronu (25.10, ale i na co dzień) Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny, poleca:

Penne z łososiem w pomidorowym sosie

Składniki:

  • Makaron lubella pióra (1 op.)
  • Filet z łososia (300 g)
  • Pomidory krojone w puszce (2 op.)
  • Szczypiorek
  • Natka pietruszki
  • Koper włoski (1/2 bulwy)
  • Por (biała część)
  • Czosnek (4 ząbki)
  • Sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Makaron gotujemy.
Filet kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerzyk. Warzywa siekamy drobno i smażymy na patelni, dodając odrobinę oliwy z oliwek. Gdy się zarumienią, dodajemy pomidory z puszki i chwilę gotujemy. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy rybę i ugotowany makaron. Podajemy udekorowane siekanym szczypiorkiem i natką.

Przekąski do chrupania [PRZEPISY]

Serowe koperty zapiekane z sosem pomidorowym i beszamelem
Składniki:

  • Makaron lasagne
  • Mozarella (2 kule)
  • Tarty parmezan (100 g)
  • Ricotta (100 g)
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz
  • Pomidory w puszce (1 op.)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Cebula (2 szt.)
  • Oregano suszone
  • Cukier brązowy
  • Oliwa
  • Masło (100 g)
  • Mąka (100 g)
  • Mleko (500 ml)

Sposób przyrządzania:
Makaron obgotowujemy. Ricottę mieszamy z parmezanem i doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Taki farsz nakładamy na połowę płata makaronu, następnie na każdej z nich układamy po kawałku mozarelli i składamy na pół.
Masło roztapiamy i przesmażamy na nim mąkę, następnie dolewamy mleko, cały czas mieszając, by powstał beszamel. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na patelni przesmażamy na oliwie posiekany czosnek i cebulę, a następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i brązowym cukrem do smaku, tak by sos był lekko słodki.
Do formy do zapiekania nalewamy sos pomidorowy i układamy makaronowe koperty, a następnie przykrywamy całość gęstym beszamelem i zapiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Sałatka makaronowa ze smażonym boczkiem, awokado i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:

  • Makaron muszelki morskie (1 op.)
  • Pomidorki koktajlowe (200 g)
  • Miękkie awokado (1 szt.)
  • Boczek wędzony (8 plastrów)
  • Majonez (2 łyżki)
  • Kwaśna śmietana 18 proc. (2 łyżki)
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Makaron gotujemy, pilnując, by był al dente, odlewamy i studzimy. Boczek kroimy w mniejsze kawałki i smażymy, aż będzie chrupki, i dodajemy do makaronu. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a awokado w kostkę i też dodajemy do makaronu. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy majonez i śmietanę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy około 30 minut w lodówce.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany