Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na lasagne z beszamelem

(aga)
knorr
Danie warto zaserwować dzieciom, bo ma nietypowy, a przez to zachęcający dla milusińskich wygląd. Co jednak najważniejsze, smakuje wybornie.

Składniki:

  • 1 słoik sosu pomidorowo-śmietanowego
  • 1 opakowanie ciasta lasagne
  • 350 g mielonej cielęciny
  • olej do smażenia
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki mąki l garść czarnych oliwek
  • 250 g pieczarek
  • 250 g brokułów
  • 80 g cebuli
  • 80 g papryki
  • 80 g pomidorów
  • 150 ml mleka
  • puszka słodkiej kukurydzy
  • 150 g żółtego sera
  • szczypta tymianku
  • szczypta oregano

Przygotowanie:

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Mieloną cielęcinę podsmaż na oleju, a następnie dodaj do niej pieczarki, cebulę, kukurydzę. Całość posyp oregano i tymiankiem. Wszystkie składniki podsmaż, po czym dodaj do nich sos pomidorowo-śmietanowy. Gotuj przez kolejne 5 minut. W oddzielnym garnku podsmaż mąkę na oliwie z oliwek. Dodaj mleko, uważając, by powstający w ten sposób sos beszamelowy nie był zbyt gęsty. Naprzemiennie układaj w naczyniu żaroodpornym plastry lasagne, mięso, brokuły, paprykę. Wszystko polewaj od czasu do czasu sosem beszamelowym. Dodaj makaron. Posyp całość startym żółtym serem, a następnie po raz kolejny polej sosem beszamelowym. Za dekorację lasagne niech posłuży papryka, pomidory i oliwki. Należy ułożyć je w taki sposób, żeby efekt końcowy przypominał... pyszczek kota (stąd nazwa kocia lasagne). Wstaw udekorowaną potrawę do piekarnika ustawionego na 180 stopni i piecz około 25 – 30 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Przepis na lasagne z beszamelem - Express Ilustrowany

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany