Producenci żywności mają obowiązek informować konsumentów o zawartości dwutlenku siarki, nazywanym też bezwodnikiem kwasu siarkawego. Dodatek dwutlenku siarki może być opisany na kilka sposobów: E-220, zawiera siarczany (siarczyny), konserwowany siarką, konserwant E-220, bezwodnik kwasu siarkawego itp.
Oczywiście na rynku dostępne są produkty, które nie zostały sztucznie utrwalone i najczęściej opisywane są jako niesiarkowane. Mają brunatny lub brązowy kolor, mniej atrakcyjnym wygląd, nieco wyższą ceną. Smakują jednak nieporównywalnie lepiej niż ich konserwowane sztucznie odpowiedniki.
Są już nowe metody pasteryzowania żywności, które unikają konserwantów, starając się korzystać z najnowszych osiągnięć technologicznych. Takie metody pozwalają na długie przechowywanie żywności i nie zabierają jej cennych wartości odżywczych. Jedną z nich jest metoda próżniowego suszenia zwana puffingiem, pozwalająca na zachowanie w produkcie o wiele większej ilości wartości odżywczych bez dodatku jakichkolwiek środków konserwujących. Jest to możliwe, ponieważ w podciśnieniu woda wrze już w 30 st. Celsjusza, a cenne związki, witaminy oraz smak pozostają w owocach.
Co ciekawe, nie zmienia się również kształt suszonych owoców, dlatego jabłka, ananasy czy np. miechunka nie tracą objętości, są duże, trójwymiarowe i dzięki temu syte.
Różowa sól himalajska robi furorę! Przeczytaj, dlaczego? [Edytuj] [Waga: 0]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Fitkau-Perepeczko nie nosi stanika. Pokazała z bliska, jak wygląda jej dekolt!
- Tak wygląda Bohun z "Ogniem i Mieczem". 60-latek nie przypomina siebie sprzed lat
- Wystrojona Cichopek dystansuje się od Kurzajewskiego na imprezie. Kryzys w niebie?
- Nieznana przeszłość Anity Werner. Zdjęcia dziennikarki w negliżu