Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ranczo pod Strusiem Bielsko-Biała Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler [MENU]

(ls)
Ranczo pod Strusiem - tam dotarła Magda Gessler w kolejnym odcinku Kuchennych Rewolucji.
Ranczo pod Strusiem - tam dotarła Magda Gessler w kolejnym odcinku Kuchennych Rewolucji. facebook.pl
Już po raz trzeci Magda Gessler wybrała się do miejscowości Bielsko-Biała, żeby przeprowadzić Kuchenne Rewolucje. Tym razem znana restauratorka odwiedziła restaurację Rancho pod Strusiem (czy też jak wolą miłośnicy polskiego języka - Ranczo pod Strusiem). Czy zasmakuje jej serwowane w lokalu menu?

Ranczo pod Strusiem przed Kuchenna Rewolucją

Lokal Ranczo pod Strusiem mieści się przy ul. Zwardońskiej 141 w miejscowości Bielsko-Biała. Są to peryferie miasta, więc nie brakuje tam pięknych krajobrazów. Niektórzy odwiedzają to miejsce dla innych atrakcji. Jak sama nazwa wskazuje na ranczu można spotkać udomowione zwierzęta, jednak, czy w drewnianej chacie mieszczącej się obok zagrody można coś dobrego zjeść? W październikowym odcinku Kuchennych Rewolucji sprawdzała to Magda Gessler.

Ranczo a może minizoo?

Mini zoo to niewątpliwa atrakcja tego miejsca. Poza tym sama restauracja też wygląda ciekawie. W jej, urządzonym w stylu myśliwskim wnętrzu, pełno jest dawnych narzędzi i przedmiotów, które już wyszły z użycia. O takie rzeczy jednak trzeba dbać, żeby nie pokrył je kurz i tym samym nie odstraszyły klientów. Bo tych zdecydowanie w Ranczo pod Strusiem brakuje. Masywne, drewniane stoły świecą pustkami, pracownicy i szef kuchni mają sporo czasu wolnego, a właścicielom brakuje pomysłów, jak to zmienić. Kiedyś jednak tak nie było. Restauracja na prowincji Bielska-Białej cieszyła się sporym powodzeniem. Klienci wracali i polecali lokal znajomym. Jednak po śmierci jednego z trzech wspólników, najbardziej doświadczonego, wszystko się zmieniło. Na ratunek przybyła Magda Gessler.

Magda Gessler w Rancho pod Strusiem

-Co to jest? -pyta podczas pierwszej wizyty w Rancho pod Strusiem Magda Gessler. -Krowie g..no? -pyta i poleca skosztowanie tej potrawy kelnerce.
-Mamy problem z dogadaniem się z szefem kuchni. -przyznaje jeden ze współwłaścicieli Rancza pod Strusiem.
-Bo on robi, co chce. -podsumowuje sytuacje, którą zastaje w restauracji Magda Gessler. Do tego w kolejnych fragmentach wytyka jego błędy. - Nie ma kompromisów w kuchni. Albo jest dobra kuchnia, albo zła - tłumaczyła skruszonym, ale pełnym entuzjazmu pracownikom.
Kompromisów nie było także w temacie przemian, które dokonały się w Rancho pod Strusiem. Zmienił się wystój lokalu, podejście pracowników do przyrządzanych dań i klientów, ale przede wszystkim menu. Nie było łatwo, nie obeszło się bez słów krytyki i gorzkich żalów. Jaki był efekt prac znanej restauratorki w Ranczo pod Strusiem?

Ranczo pod Strusiem Bielsko Biała po nowemu [MENU]

W zrewolucjonizowanym lokalu właściciele organizują imprezy okolicznościowe: wesela, komunie, chrzciny i przyjęcia urodzinowe. W styczniu i lutym bawią się tam maturzyści na studniówkach, a w Sylwestra-balangowicze. Restauracja mieści 130 osób. Cyklicznie odbywają się w Ranczo pod Strusiem dancingi z muzyką na żywo. Co można zjeść w restauracji przy ul. Zwardońskiej w Bielsko-Białej?

W menu Rancho pod Strusiem znajdziemy: zupy (barszcz czerwony-6 zł, pomidorowa z ryżem -8 zł, rosół z makaronem -8 zł, flaki - 17 zł, kwaśnica - 14 zł). Można też zamówić barszcz z krokietem w cenie 11 zł za porcję. Spośród dań mięsnych można zamówić: gulasz w kociołku z pieczywem (19,50), placki ziemniaczane z gulaszem za 24 zł za porcję, kotlet schabowy z ziemniakami i kapustą zasmażaną w cenie 22 zł za zestaw. Najmłodsi klienci zamawiają nuggetsy z kurczaka w cenie 15 zł za porcję. Dla prawdziwych miłośników mięsa restauracja serwuje golonkę po beskidzku (6 zł za 100 g.) i polędwiczki w sosie borowikowym z kluskami śląskimi i buraczkami (39 zł).

Ranczo pod Strusiem Bielsko-Biała Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler [MENU]

W menu znajdują się także sałatki: sałatka grecka, sałatka z grillowanym kurczakiem, z grillowanym łososiem i sałatka wiejska. Do wszystkich sałatek podawane są tosty czosnkowe. Sałatki kosztują od 18 do 29 zł.
Właściciel Rancza pod Strusiem pomyśleli też o gościach nie jedzących mięsa. W menu znajdują się placki ziemniaczane w trzech wersjach: bez dodatków, z kwaśną śmietaną i sosem borowikowym. Trzeba na nie przeznaczyć od 9 do 16 zł. Klienci, którzy zdecydowali się odwiedzić lokal mogą także skusić się na dania z grilla. A po sycącym obiedzie zamówić deser - naleśniki z różnorodnymi dodatkami, szarlotkę serwowaną na ciepło, lody i sałatkę z bitą śmietaną. Deser w lokalu kosztuje 9-10 zł.

Kawa i herbata kosztują 5 zł.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany