Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co jeść jesienią? Rozgrzewająca dieta

(lb)
Co jeść jesienią?
Co jeść jesienią? polskapresse
To, co jemy, musi być zgodne z naszym indywidualnym zapotrzebowaniem, zależnym m.in. od wieku, płci, wykonywanej pracy. Powinno również współgrać z porą roku. Kiedy robi się chłodno, nasz organizm potrzebuje więcej energii.

Krótsze dni wpływają niekorzystnie na nastrój, powodują stres, a to z kolei prowadzi do osłabienia. Jesienna dieta powinna przede wszystkim rozgrzewać organizm. Nie chodzi jednak o to, by przyrządzać potrawy bardziej kaloryczne lub jeść więcej, bo przybędzie nam kilogramów. Menu powinno być lekkostrawne, ale bogate w składniki odżywcze i urozmaicone różnorodnymi dodatkami, które korzystnie wpłyną na organizm i nasze samopoczucie.
Dzień zacznijmy od pożywnego śniadania, które zapewni energię na cały dzień. W ciągu dnia możemy rozgrzać organizm gorącym napojem, do którego zamiast cukru dodamy znany z właściwości rozgrzewających i bakteriobójczych miód. Świetnie sprawdzą się również zupy, które warto – jak wszystkie inne dania jesienią – urozmaicić imbirem, cynamonem, czosnkiem czy goździkami. One nie tylko wzbogacą smak, ale korzystnie wpłyną na nasze zdrowie.

Jak się rozgrzewać jesienią?-FILM

Menu powinno również uwzględniać magnez, którego niedobór może spowodować osłabienie i rozdrażnienie.
Jesienią sięgnijmy po przyprawy, takie menu z jednej strony nas rozgrzeje, a z drugiej ustrzeże przed przeziębieniami. Pikantne dania, za smak których odpowiada znajdująca się w papryczkach chili kapsaicyna, wzmacniająca odporność. Kapsaicyna korzystnie wpływa na układy: krążenia oraz trawienny, a podczas infekcji działa przeciwzapalnie i zabija bakterie w układzie pokarmowym. Powoduje również wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia.
Idealnym dodatkiem do jesiennego menu są ostre papryczki chili. Do przekąsek, wędlin i mięs możemy dodać sos musztardowo-paprykowy z dodatkiem tej przyprawy, który podkreśli walory dań i zadziała rozgrzewająco.
Poza tym pieprz kajeński, cynamon, imbir, pikantne papryczki należą do naturalnych termogeników, czyli substancji, które stymulują spalanie tłuszczu – przyspieszają metabolizm i wymagają do strawienia większej ilości kalorii, niż same zawierają.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany