Składniki:
- boczek wędzony – 300 gramów
- pieczarki – 200 gramów
- żurek instant z chrzanem
- i czosnkiem – 2 opakowania
- marchew – 1 sztuka
- por – pół sztuki
- seler – pół sztuki
- biała cebula – 1 sztuka
- śmietana 100 mililitrów
- pieprz, majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy – do smaku
Sposób przygotowania:
Warzywa (bez cebuli) obierz, pokrój w mniejsze kawałki i zalej około 1,5 l zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy.
Wywar gotuj powoli przez około 30 minut. Następnie usuń warzywa.
Cebulę i boczek pokrój w kostkę, pieczarki w plastry, podsmaż wszystko na patelni. Dodaj do wywaru. Żurek przesyp z torebki do miski, dodaj śmietanę. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru.
Połącz z gotującą się zupą, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i – jeśli zachodzi taka potrzeba – odrobiną soli.
Podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i jajkiem na twardo.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?