Zajadanie się nimi wbrew pozorom nie poprawia nastroju. Dają one jedynie tymczasowe efekty, które w dłuższej perspektywie sprawiają, że nie tylko przybieramy na wadze, ale mamy uczucie znużenia. Dzieje się tak, gdyż nadmierne ilości cukru wywołują gwałtowny spadek glukozy we krwi, której stałe dostawy do mózgu odpowiedzialne są za dobre samopoczucie.
Zatem nie one powinny być lekarstwem na smutki, ale lekkostrawne posiłki, które nie dostarczają zbyt wielu bodźców smakowych. Najlepiej kiedy dania są przygotowane z maksymalnie 5 składników. Wybierajmy potrawy ciepłe, na bazie mleka, ale z dodatkiem produktów mącznych takich, jak kasza, ryż, makaron, kluski. Świetne są pierogi i naleśniki, które przygotować możemy z razowej mąki. Dzięki nim organizm dostaje zastrzyk potrzebnej energii. Najlepsze przekąski to migdały, rodzynki, suszone śliwki, ziarna dyni, płatki owsiane, kasze gruboziarniste czy rośliny suche strączkowe.
Bez obaw możemy włączyć je do codziennej diety z uwagi na bogactwo posiadanych wartości żywieniowych. Niedobory witaminy D (spowodowane brakiem słońca) pozwolą nam uzupełnić jajka, mleko i ryby – śledź, węgorz, dorsz. Ważne jest też spożywanie produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega -3 – np. tłustych ryb takich jak łosoś, halibut czy tuńczyk.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?