Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Duszona polędwiczka, duszona cielęcina - sekrety duszenia potraw

ei24
Zazwyczaj podczas obiadu na naszym stole pojawia się mięso z kurczaka, wołowe lub wieprzowe. Każde z nich można poddać procesowi duszenia i w ten sposób wydobyć z potrawy pełnię smaku.

Kurczak, kaczka, gęś czy indyk to mięsa o delikatnej strukturze, dlatego proces duszenia jest w ich przypadku szybki. Wołowina natomiast wymaga najdłuższego czasu, ale zostanie on w pełni wynagrodzony miękkim i kruchym mięsem – co trudno osiągnąć w procesie smażenia wołowiny.

Bardzo ważny przy duszeniu jest dobór odpowiedniego naczynia – kluczem jest dopasowana pokrywka, która zapobiega zbyt szybkiemu ulatnianiu się pary. Kawałki mięsa warto obtoczyć w mące i krótko obsmażyć – w ten sposób uda się choć częściowo zamknąć wewnątrz soki mięsne poprzez stworzenie nieprzepuszczalnej skórki. Dopiero po tej czynności można podlać mięso wodą lub bulionem.

Przepisy polecane przez Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr:


Potrawka z cielęciny

Składniki:
cielęcina – 600 g, bulionetka do duszonych mięs Knorr – 1 szt., marchewka z groszkiem – 250 g, cebula – 1 szt., posiekana natka pietruszki – 1 łyżka, mąka – 1 łyżeczka, śmietana 36 proc. – 100 ml.

Sposób przygotowania: mięso oraz cebulę pokrój w cienkie paski i obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Marchewkę z groszkiem wsyp do garnka i wymieszaj z mięsem. Wlej 500 ml wody, całość doprowadź do wrzenia. Następnie, aby podkreślić smak dania, dodaj bulionetkę do duszonych mięs. Zmniejsz ogień i duś potrawkę do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Mąkę wymieszaj dokładnie ze śmietaną i wlej do garnka. Wsyp również posiekaną natkę, całość wymieszaj i ponownie zagotuj. Gotową potrawkę podawaj z ryżem lub makaronem.
Cielęcinę możesz zastąpić innym mięsem, np. piersią z kurczaka.
 
Polędwiczka duszona z cebulą i musztardą
Składniki:
polędwiczki wieprzowe – 2 szt., bulionetka do duszonych mięs Knorr – 1 szt., cebula – 1 szt., ząbek czosnku – 1 szt., przyprawa do mięs Knorr – 1 łyżka, musztarda francuska – 2 łyżki, mąka pszenna – 50 g, ziele angielskie – 2 szt., liść laurowy – 2 szt., czarny pieprz – 4 szt.

Sposób przygotowania: mięso pokrój pod dużym kątem na grube steki, następnie oprósz przyprawą do mięs Knorr i mąką. Obsmaż je ze wszystkich stron w garnku na rozgrzanym tłuszczu, dodaj pokrojoną w plastry cebulę oraz czosnek – smaż chwilę. Dodaj 700 ml wody i zagotuj. Do garnka dodaj ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka czarnego pieprzu oraz bulionetkę do duszonych mięs, która podkreśli smak całego dania. Polędwiczki duś na wolnym ogniu około 20 min. Powstały sos dopraw na koniec musztardą. Gotowe danie podawaj z ziemniaczanym puree.

Księgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany