Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śniadanie z jajkiem w roli głównej [PRZEPISY]

(opr. mj)
Omlet hiszpański z ziemniakami
Omlet hiszpański z ziemniakami
Jajecznica, jajka sadzone czy tradycyjny omlet to potrawy najczęściej serwowane na śniadanie. Jajka jednak można też podawać na wiele innych sposobów. Doskonale smakują z sosem sojowym, który może być stosowany jako substytut soli w potrawach. Zdrową i smaczną propozycją śniadania jest także połączenie jajek z kaszą pęczak i warzywami – taka potrawa gwarantuje nam zastrzyk energii na dalszą część dnia.

Oto propozycje śniadań z jajkami Grzegorza Łapanowskiego:


Omlet hiszpański z ziemniakami

Składniki:

  • 3– 4 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • Kilka pieczarek
  • 4 – 5 jajek
  • 50 ml mleka
  • Sos sojowy
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • czarny pieprz
  • Olej do smażenia

Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić w cząstki. Ziemniaki można lekko podgotować. Jajka roztrzepać, dodać mleko i posiekaną natkę. Doprawić sosem sojowym i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki, roztarty czosnek oraz ziemniaki. Wszystko zrumienić. Zdjąć z patelni i lekko ostudzić. Wymieszać dokładnie z jajkami. Następnie masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać wierzch i smażyć na niewielkim ogniu. Kiedy prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć omletem. Przykryć patelnię talerzem i za jego pomocą przewrócić omlet na drugą stronę. Dosmażyć. Omlet można podawać na ciepło lub na zimno.
(foto sniadanie jajko 3)

Omlet z kolendrą prawie po japońsku
Składniki:

  • 2 – 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • Sos sojowy
  • tabasco
  • kawałek korzenia imbiru
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • świeża kolendra
  • czarny pieprz

Wykonanie:
Kolendrę i czosnek drobno posiekać. Jajka rozbić w misce, uważając, aby się nie spieniły. Dodać do nich zioła, kilka kropel sosu sojowego, utarty imbir i resztę składników. Przyprawić do smaku czarnym pieprzem. Wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i wylać na patelnię cienką warstwę masy. Omlet smażyć na niewielkim ogniu do momentu, aż się zetnie. Spód jednak nie powinien się zrumienić. Za pomocą pałeczek lub płaskiej łyżki zwinąć omlet w płaski rulon, odsunąć na brzeg patelni, a na odsłoniętą część wlać następną cienką warstwę i powtórzyć rolowanie. Omlet powinien mieć średnicę około 4 cm. Gotowy rulon pokroić w grube plastry i podawać z sosem sojowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany