Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Włoskie cannelloni ze szpinakiem

(lb)
fot. MSM Monki
Wypełnione szpinakowym farszem rurki makaronu canelloni to świetna propozycja na danie obiadowe, którym można zachwycić rodzine i znajomych.

Składniki:

  • 500 g szpinaku (może być mrożony)
  • paczka makaronu cannelloni (ok. 250 g)
  • 200 g sera żółtego gouda podlaskiego w bloku
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Świeży szpinak umyć, usunąć ogonki i dusić na patelni aż będzie miękki (mrożony również można w ten sposób rozmrozić). Przed końcem duszenia wbić jajko, dodać posiekany czosnek i doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę śmietany. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach i połowę wymieszać ze lekko wystygniętym szpinakiem. Całość podgrzać i ponownie wymieszać. Cannelloni zanurzyć we wrzątku na ok. 3 minuty – makaron stanie się bardziej miękki, co ułatwi nadziewanie go farszem. Następnie delikatnie odsączyć, napełnić rurki szpinakowym farszem i układać w naoliwionej wcześniej formie żaroodpornej. Na koniec całość polać resztą śmietany, posypać żółtym serem, startym na tarce o grubych oczkach. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany