Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gazpacho z zielonymi hiszpańskimi oliwkami [PRZEPIS]

(oprac. mr)
ConTrust Communication
90 procent oliwek konsumowanych w Polsce pochodzi z Hiszpanii, która jest największym ich producentem i eksporterem na świecie. Można powiedzieć, że hiszpańska oliwka podbiła serca i żołądki Polaków – spożywają jej rocznie aż 9 200 ton.

Hiszpańskie oliwki to bogactwo smaków. Nadziewane migdałami, anchois, cytryną lub serem, z pestką, drylowane lub siekane zawsze smakują wybornie. Mogą być samodzielną przystawką, ale i tworzyć z innymi składnikami pyszne potrawy.
Te zielone, czarne bądź bordowe kuleczki to witaminowa bomba. Zawierają witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminy C i E. Mają wapń, fosfor, potas, cynk, żelazo, magnez i miedź. To również źródło błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz dobroczynnych polifenoli.

A co nie mniej ważne, oliwkowy przysmak ma 70 procent mniej tłuszczu niż inne popularne przekąski i tylko 150 kcal w 100 gramach.
Walory dietetyczne i zdrowotne oliwek docenili już starożytni – owoce wiekowych drzew oliwnych traktowali jak eliksir młodości.

Gazpacho z zielonymi hiszpańskimi oliwkami

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 zielona papryka
  • 10 – 15 posiekanych zielonych hiszpańskich oliwek
  • 1 ogórek
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • mała cebula dymka
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1,5 kromki białego chleba
  • szklanka wody
  • ocet winny (do smaku, dodać tuż przed podaniem)
  • sól


Przygotowanie:

Chleb rozdrobnić na kawałki do miseczki, polać hiszpańską oliwą (około 4 – 5 łyżek) i octem winnym, wymieszać ręką, aby oliwa dobrze się wchłonęła. Odstawić do lodówki. Oczyścić paprykę, sparzyć pomidory i usunąć z nich skórkę. Pomidory, paprykę, cebulę i ogórka pokroić w kostkę, wycisnąć czosnek. Do warzyw dodać schłodzony wcześniej chleb i zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem, w razie potrzeby dolać nieco wody, tak by konsystencja była lekko płynna. Przed podaniem chłodzić jeszcze przez 1 – 2 godziny w lodówce. Ozdobić na wierzchu posiekanymi drobno hiszpańskimi oliwkami.

Księgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.pl

Księgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany