Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pizza z owocami morza i sosem czosnkowym

(lb)
sfera PR
Ciasto:

0,5 kg mąki pszennej,
20 g drożdży,
280 ml letniej wody,
4 łyżki oleju rzepakowego,
łyżeczka cukru,
1 płaska łyżeczka soli.

Sos pomidorowy:

300 ml pomidorów pelati krojonych (w puszce),
3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę,
1 łyżeczka oregano,
1 łyżeczka cukru,
sól, pieprz do smaku.

Składniki na pizzę:

200 g sera podlaskiego,
200 g sera mozzarella twardego,
600 g mieszanki owoców morza (małże, kalmary, krewetki, ośmiorniczki),
18 sztuk małży w skorupie,
2 cebule,
oregano,
sos czosnkowy

Wykonanie:

mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Powoli wlewając olej, zarobić ciasto i odstawić na 15 min. Ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placek. Wymieszać wszystkie składniki sosu i posmarować placek. Na wierzch położyć starte sery, pokrojoną w piórka cebulę i rozmrożone, odsączone z wody owoce morza. Posypać oregano i upiec w temp. 280 – 330 stopni.
Gotową pizzę polać sosem czosnkowym

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany