Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czy warto być wegetarianinem? Przepis na pierogi z kaszą gryczaną

(opr. mj)
11 stycznia obchodzimy Dzień Wegetarian – ludzi, którzy świadomie zrezygnowali z jedzenia mięsa z powodów etycznych. Ilu ich jest? Według Instytutu Badania Opinii Publicznej Homo Homini (wrzesień 2013), już 3,2 proc. Polaków, czyli ok. 1 milion populacji, to jarosze.

Włoskie cannelloni ze szpinakiem zapiekane z żółtym serem

Co to jest wegetarianizm?
Wegetarianizm to sposób odżywiania. Opiera się na wykluczeniu z diety produktów mięsnych, często również ryb i owoców morza.
– Podstawę takiego jadłospisu powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, jak: soja, soczewica, ciecierzyca, groch, bób, fasola, jako substytuty mięsa, tłuszcze roślinne i nasiona oleiste – orzechy, pestki dyni i słonecznika – tłumaczy Agnieszka Piskała w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”. – Wegetarianizm wyklucza z diety produkty pochodzące od martwych zwierząt, ale pozwala na spożywanie produktów odzwierzęcych: mleka, masła oraz jajek bogatych w wapń. W skrajniejszej formie – weganizmie – wyklucza się te składniki, podobnie jak miód.

Świadoma dieta
Agnieszka Piskała sugeruje, że przejście na wegetarianizm nie powinno być decyzją spontaniczną i bez głębszego przygotowania merytorycznego. Na pewno na początku złym rozwiązaniem będzie całkowite odrzucenie produktów pochodzenia odzwierzęcego, czyli skrajny weganizm. Wiedza na temat przygotowywania pełnowartościowych posiłków jest podstawą, która umożliwi prawidłowe komponowanie zdrowego jadłospisu, także wegetariańskiego.


Przepis na pierogi opiekane z kaszą gryczaną

Ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • ciepła woda

Farsz na pierogi:

2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej,
ugotowane grzyby,
cebula,
olej

Przygotowujemy farsz. Cebulę pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać zmielone grzyby. Dodać ugotowaną kaszę gryczaną i całość doprawić do smaku.

Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypać mąkę, sól dodać jajka i olej. Ciasto wyrabiać dodając stopniowo ciepłą wodę.
Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Ciasto rozwałkować jak najcieniej podsypując mąką. Wycinać szklanką kółka. Na każdy nakładać porcję farszu i sklejać. W garnku zagotować wodę z sola i odrobiną oleju. Wrzucać pierogi porcjami na wrzątek i gotować. Przed podaniem pierogi odsmażyć na oleju.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany