Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przekąski na domowe party [PRZEPISY, zdjęcia]

(lb)
Karnawał trwa, więc pewnie zastanawiacie się, co przygotować na domowe party. Proponujemy dzisiaj śledzia słodko-kwaśnego z tabasco, boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym i szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i tabasco. SMACZNEGO!

Śledź słodko-kwaśny z tabasco

Składniki: 4 płaty dobrego śledzia, np. matiasa, 1 czerwona cebula, 1 duży pomidor, 1 strąk papryki, sos tabasco, szczypta cukru lub łyżka miodu, kilka gałązek szczypiorku, sól, pieprz, olej do smażenia.

Wykonanie: filety ze śledzia oczyścić, umyć i jeśli są zbyt słone wymoczyć w mleku lub wodzie. Osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki (2-, 3-centymetrowe). Cebulę obrać. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Pomidora sparzyć w gorącej wodzie i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić w średnią kostkę. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzucić najpierw cebulę, potem paprykę, a na końcu pomidora. Podsmażyć wszystkie składniki. Podlać kilkoma łyżkami wody, aby wytworzył się sos. Doprawić solą, pieprzem i tabasco. Do smaku dodać szczyptę cukru lub łyżkę miodu. Odstawić do ostygnięcia. Kawałki śledzia przełożyć sosem. Na koniec całość obsypać dużą ilością świeżego, drobno siekanego szczypiorku.

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Składniki: 1,5 kg boczku surowego ze skórą, 5 ząbków czosnku, 1 średnia cebula, kilka łyżek sosu sojowego, litr soku jabłkowego, pęczek majeranku, 2 laski cynamonu, szczypta mielonego cynamonu, 3 – 4 łyżki miodu, kilka ziaren czarnego pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie, olej do smażenia.

Wykonanie: boczek dobrze opłukać, naciąć skórę. Do garnka wlać wodę i sok jabłkowy (pół na pół). Dodać czosnek, cebulę, laski cynamonu, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Dorzucić pęczek świeżego majeranku. Do wrzątku wrzucić boczek i parzyć go przez kilkanaście minut w całości. Wyjąć, lekko osuszyć i pokroić go w jednakowe kawałki (około 10 cm długości). Gotować boczek dalej w soku jabłkowym przez 2 – 3 godziny na niewielkim ogniu, aż mięso będzie bardzo delikatne. Można ugotować kawałki boczku w szybkowarze, wówczas cały proces zajmie około 40 minut. Sos sojowy wymieszać z miodem, startym ząbkiem czosnku i szczyptą mielonego cynamonu. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim kawałki boczku, podlewając sosem sojowym z przyprawami. Smażyć boczek ze wszystkich stron, aż sos odparuje i nada ciemnobrązowy kolor mięsu. Boczek można podać z pieczonymi purpurowymi ziemniakami i pieczonym czosnkiem w łupinkach.

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i tabasco

Składniki: 0,8 kg mielonej łopatki jagnięcej, pół pęczka świeżej kolendry, pół pęczka świeżej mięty, 3 – 4 ząbki czosnku, kilka kropel sosu tabasco, pieprz czarny, sól, kilka średnich dojrzałych pomidorów lub 2 – 3 gałązki pomidorów koktajlowych, patyczki do szaszłyków.

Wykonanie: do mięsa dodać posiekaną kolendrę i rozgnieciony czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami tabasco. Dobrze wymasować, żeby mięso było kleiste. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie, dzięki temu nie będą się przypiekały. Z mięsa uformować równe kotleciki i oblepić nimi patyczki do połowy ich długości. Na ruszcie grilla układać szaszłyki i pomidory koktajlowe (razem z gałązką, delikatnie przyprawione solą i pieprzem). Szaszłyki upiec na mocno złoty kolor. Do takiego zestawu świetnie będzie pasował jogurt wymieszany z posiekaną świeżą miętą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany