Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym [PRZEPIS]

(lb)
fot. sfera PR
Dziś proponujemy na obiad, kolację lub przekąskę, pyszną tartę grzybową z sosem pieczarkowym

Mecz POLSKA ARGENTYNA na żywo , LIVE, STREAM, TRANSMISJA KATAR 2015


Składniki na ciasto:

300 g mąki, 150 g masła, 2 żółtka, 100 ml wody, sól do smaku.

Pozostałe składniki: 1 średnia cebula, 1 łyżka masła, 250 g podgrzybków mrożonych lub świeżych, 250 g kurek mrożonych lub świeżych, 6 średnich pieczarek, 100 ml słodkiej śmietanki, 1 łyżeczka mąki, sos pieczarkowy Tarsmak, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 min, w temp. 200 st. C. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, zagotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mąkę, wymieszać, dodać śmietankę, sól, pieprz do smaku. Całość zagotować i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę piec w piekarniku w temp. 180 st. C, aż ładnie się zrumieni. Podawać z sosem pieczarkowym Tarsmak.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany