Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Warto jeść wiśnie! Mogą być mrożone lub puffingowane

(lb)
Nasze codzienne menu powinno być komponowane w oparciu o produkty rosnące w strefie geograficznej, w której żyjemy. Wiśnie są niczym naturalna apteka. Kryją mnóstwo pożytecznych składników – kwasy organiczne owocowe, pektyny, minerały – potas, żelazo, mangan i jod, witaminy C, K oraz kwas foliowy.

Wspomagają regenerację po intensywnym wysiłku fizycznym. Świetnie wpływają na odporność i przemianę materii, a dodatkowo regulują gospodarkę kwasowo-zasadową w organizmie. W wiśniach znajduje się również sporo cennych i silnych przeciwutleniaczy (dokładnie – antocyjanów), które spowalniają procesy starzenia i chronią przed wieloma chorobami.

Wiśnie są także źródłem naturalnego błonnika, obniżają poziom cholesterolu oraz gorączkę, zapobiegają anemii, stabilizują pracę serca, są nawet naturalnym sposobem na bezsenność!

W sezonie możemy objadać się nimi prosto z drzewa, bo wtedy mają najwięcej wartości odżywczych i witaminowych, które najlepiej przyswaja nasz organizm. Po sezonie możemy sięgnąć po wiśnie mrożone lub puffingowane (suszone nowoczesną metodą próżniową), których wartość odżywcza jest porównywalna ze świeżymi owocami.

W odróżnieniu od tradycyjnego, najczęściej stosowanego w przemyśle suszenia konwekcyjnego, odbywającego się w bardzo wysokiej temperaturze, puffing to proces niezubażający owoców z witamin i wartości. Dzieje się tak dlatego, ponieważ puffingowanie wykorzystuje podciśnienie, w którym intensywne parowanie zachodzi w niskiej temperaturze, która nie niszczy cennych witamin i nie powoduje obkurczania się i zmniejszania objętości owoców.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany