Szarlotka józefowska to specjał, z którego od dziesięcioleci słynie lubelskie Powiśle. - W poniedziałek minister rolnictwa wpisał naszą szarlotkę na listę produktów tradycyjnych. To wielki sukces, bo udało nam się podtrzymać tradycję kulinarną naszego sadowniczego regionu - cieszy się Jolanta Morek, szefowa KGW w Józefowie nad Wisłą.
Dawniej na Powiślu na ciasto z jabłek mało kto mówił szarlotka. - Mówiono japcok. Ale japcokiem nazywano też wino, więc postanowiliśmy zarejestrować nasze ciasto jako szarlotka józefowska - dodaje.
Ta szarlotka różni się od tej tradycyjnej. - Swój niezwykły smak zawdzięcza szarej renecie - tłumaczy szefowa KGW. To bardzo stara odmiana jabłek. - Idealnie nadaje się do wypieków, bo ma kwaskowy smak, jest mało słodka i ma niewiele soku - dodaje mąż pani Joli.
Teraz członkinie KGW zastanawiają się jak wypromować swoją szarlotkę. - Chciałybyśmy, aby każdy kto odwiedzi naszą miejscowość, miał okazję jej spróbować. Na razie będziemy ją serwować na lokalnych imprezach - zapowiadają.
Jak zrobić szarlotkę józefowską?
Potrzebujemy: 3 szkl.mąki, 1 szkl. cukru, 1 jajko, 2 żółtka, 1 masło, 1 łyżka smalcu, 3 łyżeczki śmietany, 1 łyżeczka amoniaku.
Masa jabłkowa: 2 kg jabłek, 1/2 szkl. cukru.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?