Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na spaghetti z homarem

(lb)
To wykwintne danie na pewno zrobi furorę wśród gości.

Składniki:

  • makaron spaghetti – 250 g,
  • homar (mrożony) – ok. 1 kg,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • pomidory z puszki wraz z sosem – ok. 400 g,
  • brandy – 20 ml,
  • białe wytrawne wino – 50 ml,
  • świeże liście bazylii – pół szklanki,
  • oliwa – ok. 100 ml,
  • curry – odrobina,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

odmrożonego i osuszonego homara kładziemy na desce skorupą do góry i przecinamy na pół. Usuwamy wnętrzności, pozostawiając samo mięso. Makaron gotujemy al dente. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy rozgnieciony czosnek oraz przyprawę curry. Po chwili wkładamy homara skorupą do dołu i smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 3 minut. Obracamy homara i ponownie dusimy 3 minuty. Następnie wlewamy brandy i ostrożnie podpalamy zapałką w celu odparowania alkoholu. Do tego wlewamy wino, dodajemy pomidory i posiekaną bazylię, przykrywamy i dusimy przez 5 minut.
Wyciągamy homara, resztę sosu doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wykładamy na talerz makaron, polewamy sosem, a na górę wykładamy homara.

Księgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.pl

Księgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany