Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dzień mazurka w „Spożywczaku” [zdjęcia]

(mj)
Najpiękniejsze mazurki łódzkich cukierników – uczniów oraz mistrzów w tym fachu – można podziwiać w Zespole Szkól Przemysłu Spożywczego „Spożywczak” przy ul. Franciszkańskiej 137 w Łodzi.

Wystawę otwarto wczoraj, można ją zwiedzać dzisiaj w godz. 10-14. Przy okazji można zapoznać się z unikatową ofertą szkoły, która kształci cukierników, piekarzy, wędliniarzy, operatorów maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego i techników technologii żywności.

Uczniowie technikum i szkoły zawodowej pieką i dekorują swojej mazurki w ramach konkursu. W tym roku wykonali 36 oryginalnych ciast.

- Mam nadzieję, że fantazję i pomysły przeniosą później do swojej pracy w zakładach cukierniczych – powiedziała Joanna Kośka, dyrektor „Spożywczaka”.

- Cieszy nas, że z roku na rok poziom konkursu rośnie i młodzież prezentuje coraz ciekawsze, wypracowane mazurki – podkreśla Feliks Ponitka, starszy cechu piekarzy, jeden z jurorów konkursu.
Wystawie towarzyszą pokazy dekorowania mazurków i kształtowania chałek. Chętni goście mogą spróbować zrobić to samodzielnie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany