Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nie dajmy się przesileniu wiosennemu! Co zrobić, żeby nie tracić siły i odporności

(kb)
SłAwomir Kowalski / Polska Press
Początki wiosny to trudny czas dla naszego organizmu. Częste o tej porze roku wahania temperatur mają bezpośredni wpływ na samopoczucie i odporność.

Gdy pogoda płata figle, organizm instensywniej korzysta ze swoich zasobów, czyli witamin, minerałów i cennych kwasów tłuszczowych. Jeśli nie uzupełnimy ich na bieżąco, z każdym tygodniem będziemy tracić siły i odporność.

Nieprzypadkowo druga fala zachorowań przypada na marzec. Bezpośrednią przyczyną wielu chorób są wirusy i bakterie, których nie brakuje w okresie przesilenia. Dobrze odżywiony organizm będzie skutecznie potrafił się bronić przez wtargnięciem i rozwojem chorobotwórczych drobnoustrojów. Objawom przesilenia można zaradzić, uzupełniając składniki, których o tej porze roku organizmowi brakuje najczęściej.

Dla podniesienia odporności ważne są witamina A, E, C i D żelazo, cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe. Trzeba jeść ryby, jajka, mięso, pestki dyni oraz warzywa. Warto też postawić na sport i ćwiczenia, które pomogą przywrócić równowagę w organizmie. Zwiększona porcja ruchu poprawi nastrój i kondycję.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany