Drugą zasadą odkwaszania organizmu jest unikanie wysoko przetworzonych, nafaszerowanych chemią wędlin. Z przygotowanym w domu, bogato obsypanym przyprawami mięsem nasz organizm radzi sobie znacznie łatwiej niż z gotowym, pełnym konserwantów i polepszaczy produktem.
Podobnie jest z podstawowym produktem na naszym stole – chlebem. Generalnie ma on kwaśny charakter. Jeżeli jednak znajdą się w nim bakterie kwasu mlekowego, staje się dla nas pokarmem prozdrowotnym.
Prawda o zakwaszeniu jest jeszcze jedna: im bardziej przetworzone pokarmy, tym bardziej przesuwają się na linii podziału w kierunku kwasowym.
Istnieje koncepcja, że dla utrzymania zdrowia niezbędne jest wdrożenie zasady, by 80 procent tego, co jemy, miało odczyn zasadowy, a tylko 20 procent kwasowy. Dla wielu jest to zbyt drakońskie posunięcie i kojarzy się raczej z wegetarianizmem niż dietą równowagi. W kolejnych odcinkach naszej wędrówki po tajemnicach pH organizmu uczynimy jednak problem zakwaszenia bardziej przyjaznym i łatwiejszym w przyjęciu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Ostrzegamy: Daniel Martyniuk znowu "śpiewa". Ekspertka wysyła go na oddział
- Dawno niewidziana Szostak na imprezie. Bardzo się zmieniła [ZDJĘCIA]
- Roksana Węgiel i Kevin Mglej wezmą nowy ślub! Sensacyjne szczegóły tylko u nas
- Rozanielona Kinga Duda wije sobie nowe gniazdko w Warszawie! ZDJĘCIA TYLKO U NAS