Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Oczyść na wiosnę swój organizm z toksyn. Zobacz jak to zrobić

(aip)
Brak energii, bóle głowy, szara cera, wypryski, łamliwe paznokcie, wzdęcia i zaparcia, przetłuszczające się włosy - to tylko nieliczne z sygnałów, które daje zanieczyszczony organizm. Dlatego przydaje mu się raz na jakiś czas kuracja oczyszczająca, tak jak naszemu domostwu generalne porządki. Odtruwaniu można poddawać cały organizm, jak i wybrane organy, w których gromadzi się najwięcej toksyn: nerki, wątrobę, jelita bądź stawy. Ważne jednak, żeby robić to z głową, a jeśli detoksykacja ma wiązać się z długotrwałym reżimem dietetycznym, trzeba skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Czy Tobie również przydałaby się taka kuracja? Znawcy tematu radzą przeprowadzić prosty test. Wypij trzy łyżki soku z buraka i odczekaj kilka godzin. Jeśli mocz ma kolor buraczkowy, tzn. że błona śluzowa jelita przestała pełnić swoje funkcje. Tak samo łatwo jak sok z buraka farbuje mocz, toksyny z jelit przenikają przez ścianki, zatruwając cały organizm. Razem z zatrutą krwią po ciele rozchodzą się choroby i tak powszechne w ostatnich latach alergie; organizm traci siły, słabnie mózg i serce. Największe, a jednocześnie najbardziej niebezpieczne źródło toksyn to niewłaściwa dieta. Nadmiar jedzenia typu fast food, junk food i instant, a także żywności wysoko przetworzonej, to zguba dla naszego organizmu. Nie pomaga też nieumiejętne łączenie pokarmów oraz nieodpowiedni dobór składników odżywczych.

Dieta bogata w tłuszcze trans, cukry proste, barwniki, konserwanty i innego rodzaju "ulepszacze" powoduje przeciążenie organów odpowiedzialnych za procesy wydalnicze. Zaburzeniu ulegają fizjologiczne funkcje nerek, wątroby i jelita grubego. Skumulowane w nich toksyny sprawiają, że ich wydolność spada. Najlepsza recepta na oczyszczenie organizmu (w dodatku na trwałe) brzmi: zmień nawyki żywieniowe na zdrowe. Przygotowując posiłki, unikajmy łączenia węglowodanów z tłuszczami. Taki zabieg sprawia, że procesy gnicia i fermentacji w przewodzie pokarmowym ulegają zmniejszeniu, dzięki czemu ograniczone zostaje namnażanie się szkodliwej flory bakteryjnej. Oprócz zalecanych pięciu porcji warzyw i owoców, w codziennym menu jak najczęściej powinny znajdować się ryby i chude mięso - źródła pełnowartościowego białka - i produkty wysokobłonnikowe (ziarna zbóż, płatki zbożowe, otręby i grube kasze). Procesy trawienne wspomogą sfermentowane napoje mleczne z pożytecznymi kulturami bakterii - jogurty i kefiry. Wybierajmy naturalne, bez cukru, substancji smakowych i aromatów. Florę bakteryjną możemy też zregenerować za pomocą preparatów dostępnych w aptece, tzw. probiotyków. Sposobów na błyskawiczną detoksykację organizmu jest wiele. Popularną formą takiej kuracji jest sokoterapia, kiedy pijemy wyłącznie soki warzywne i owocowe, często z dodatkiem ziół bądź przypraw wspomagających metabolizm.

Inna postać diety oczyszczającej to dieta jednoskładnikowa (monodieta). Polega na spożywaniu jednego rodzaju produktu bądź grupy produktów. Ale uwaga! Stosowana dłużej może wyjaławiać organizm, dlatego powinna trwać najwyżej trzy dni. Dietą oczyszczającą jest też głodówka lecznicza, która trwa zazwyczaj od jednego do trzech dni, i którą bezwzględnie musi nadzorować lekarz albo specjalista dietetyk. W każdej diecie oczyszczającej wskazane jest picie dużej ilości płynów, głównie wody (można ją wzbogacić o sok z cytryny), zielonej herbaty i ziół. Kuracji oczyszczających nie powinny przeprowadzać: osoby z dolegliwościami przewodu pokarmowego lub moczowego, dzieci, nastolatki, kobiety w ciąży i karmiące, osoby starsze, osoby z przewlekłymi chorobami, które zażywają leki. Zioła mogą być jednym z elementów diety oczyszczającej lub stanowić samodzielną metodę odtruwania. Nie należy ich mylić z ziołami przeczyszczającymi. Działanie ziół oczyszczających jest odczuwalne po dłuższym okresie systematycznego stosowania.

Oczyszczają krew oraz organy ze szkodliwych substancji, złogów i nieczystości. Mogą być stosowane pojedynczo, w postaci mieszanek lub preparatów o działaniu kompleksowym. Mniszek lekarski - zwiększa wydzielanie żółci, stąd zalecany jest przy problemach z wątrobą i woreczkiem żółciowym, pobudza trawienie, wspomagając wytwarzanie soków trawiennych (niewskazany dla osób z chorobą wrzodową żołądka), działa moczopędnie, jest bogaty w sole mineralne i witaminy. Łopian większy - korzeń łopianu ma silne właściwości antybakteryjne, grzybobójcze oraz przeciwzapalne, działa moczopędnie i napotnie, zwiększa wydzielanie śluzów w przewodzie pokarmowym, zmniejsza wydzielanie soku żołądkowego. Koniczyna czerwona - jej kwiat ma właściwości przeciwzapalne, przeciwskurczowe, tonizujące i lekko moczopędne; zioło wzmaga apetyt, poprawia trawienie, łagodzi zaparcia, niweluje objawy menopauzy. Skrzyp polny - ziele o właściwościach remineralizujących, bogate w krzemionkę, działa moczopędnie i przeciwzapalnie, zapobiega tworzeniu się kamieni w układzie moczowym, pozytywnie wpływa na stan błon śluzowych i przemianę materii, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.

Karczoch zwyczajny - działa rozkurczowo, żółciotwórczo i żółciopędnie, zwiększa ilość wydalanego moczu, łagodnie przeczyszcza, regulując przemianę materii. Fiołek trójbarwny - ma silne właściwości moczopędne, dzięki czemu usuwa toksyny z dróg moczowych, działa napotnie i przeciwzapalnie, zalecany w kamicy nerkowej i przy zapaleniach pęcherza, pomocny w walce z trądzikiem i nadwagą. Jeżówka purpurowa - ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przyspiesza przemianę materii, pobudza wydzielanie soków trawiennych, stymuluje procesy regeneracji, podnosi odporność organizmu. Pokrzywa zwyczajna - liście działają moczopędnie, przez co ułatwiają wydalanie mocznika i innych szkodliwych substancji, zmniejszają stany zapalne przewodu pokarmowego, wspomagają trawienie; pokrzywa jest cennym źródłem witamin i mikroelementów, dzięki czemu wywiera korzystny wpływ na stan włosów i paznokci. Kocanka piaskowa - kwiat ma działanie żółciopędne i rozkurczające, pobudza pracę żołądka, wzmaga apetyt, zalecany w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych oraz zaburzeniach trawienia. Brzoza - sok z brzozy oczyszcza organizm ze złogów w układzie moczowym, zapobiega powstawaniu piasku i kamieni nerkowych, wspomaga detoksykację wątroby, jest bogaty w witaminy, pierwiastki i sole mineralne. Aloes - sok gruntownie oczyszcza jelita z zalegających w nich resztek, regeneruje prawidłową florę bakteryjną układu pokarmowego, wspomaga odporność. W aptekach kupimy również gotowe preparaty, które zawierają w swoim składzie mniej znane, ale bardzo skuteczne w odtruwaniu organizmu algi - spirulinę i chlorellę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany