Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

RABARBAR PRZETWORY PRZEPISY DANIA Z RABARBARU

(ls)
RABARBAR PRZETWORY PRZEPISY DANIA Z RABARBARU
RABARBAR PRZETWORY PRZEPISY DANIA Z RABARBARU polskapresse
Rabarbar to roślina, którą można z powodzeniem wykorzystywać w kuchni. Sporą popularnością cieszą się przetwory z rabarbaru oraz dania z rabarbaru. Prezentujemy przepisy na potrawy z rabarbarem i dania z rabarbaru.

RABARBAR PRZETWORY PRZEPISY DANIA Z RABARBARU

Rabarbar - przepisy. Ciasto z rabarbarem, kompot z rabarbarem...

Rabarbar pochodzi z Azji Środkowej i Syberii, ale uprawiany jest także w Polsce. Rabarbar sadzi się wiosną(w marcu) lub jesienią(przełom września i października), tak, by pąki znajdowały się przynajmniej 5 cm pod ziemią. Ogonki liściowe można zrywać dopiero w drugim roku po posadzeniu. Choć rabarbar jest wytrzymały na mróz i dość dobrze znosi suszę, to przy długoterminowych upałach warto go podlewać. Rabarbar zbiera się od początku maja do lipca ( drugim roku po posadzeniu).

RABARBAR PRZETWORY PRZEPISY DANIA Z RABARBARU

Początek maja to czas pierwszych zbiorów rabarbaru. Roślina ta pojawiać się zaczyna na miejskich targowiskach i cieszy się sporym powodzeniem. Co można przyrządzić z rabarbaru? Jak rabarbar sprawdza się w kuchni? Jakie są smaczne dania z rabarbaru i potrawy z rabarbarem?

RABARBAR PRZETWORY PRZEPISY DANIA Z RABARBARU

Rabarbar - na co szkodzi, na co pomaga?

Rabarbar można wykorzystać na wiele sposobów. Może być dodatkiem do soków (np. z malinami), placków drożdżowych. Niezwykle popularny jest kompot z rabarbaru oraz wina owocowe z rabarbaru. Nie brakuje też miłośników chrupania surowego rabarbaru z cukrem.

RABARBAR PRZETWORY PRZEPISY DANIA Z RABARBARU

Jak smakuje rabarbar? Ma kwaskowy smak. Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego (szczególnie liście), a tym samym usuwa z organizmu wapń i tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który może odkładać się jako kamienie nerkowe. Znane są przypadki śmierci z powodu zatrucia rabarbarem

RABARBAR PRZETWORY PRZEPISY DANIA Z RABARBARU

Kompot z rabarbaru [PRZEPIS]
Składniki (2 porcje):

300 g rabarbaru
litr wody (polecam mineralną)
4 łyżki cukru + dodatkowo do smaku
łyżeczka pasty waniliowej (lub 1 łyżka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią)
łyżka soku z cytryny
oraz: dodatkowa woda gazowana, 3 cienkie plasterki cytryny, pomarańczy, mięta i lód

Przygotowanie:
Łodygi rabarbaru należy pokroić na małe kawałki. Do garnka wsypać cukier, który należy następnie podgrzewać na średnim ogniu przez kilka minuty aż zbrązowieje.
Dopiero wtedy wrzucić rabarbar i wymieszać. Początkowo cukier zbije się w grudki, ale z czasem jak rabarbar będzie puszczał sok, zbrylony cukier zacznie się roztapiać. Smażyć w ten sposób przez około 2 - 3 minuty.
Następnie wlać wodę i zagotować. Na małym ogniu dodać wanilię. Gdy rabarbar zmięknie, dodać sok z cytryny. Odstawić na kilka minut.

RABARBAR PRZETWORY PRZEPISY DANIA Z RABARBARU

Kurczak z rabarbarem Przepis

Składniki:
Pół kilo filetów z kurczaka
100 gramów rabarbaru
200 mililitrów słodkiej śmietanki
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
szczypta soli
pęczek melisy

Przygotowanie:
Piekarnik włączamy na temperaturę 200 st. C. Filety z kurczaka kroimy w dużą kostkę, solimy, obsmażamy na maśle na patelni.
Rabarbar siekamy i przekładamy wraz z kurczakiem do żaroodpornego naczynia. Zalewamy kurczaka miodem wymieszanym ze śmietanką. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut.Przed podaniem danie posypujemy posiekanymi listkami melisy. Doskonale smakuje z młodymi ziemniakami lub białym pieczywem.

RABARBAR PRZETWORY PRZEPISY DANIA Z RABARBARU

Zupa rabarbarowo-truskawkowa

Składniki:
Pół kilo rabarbaru
Pół kilo truskawek
4 sztuki goździków
sztuka startej skórki z cytryny
pół szklanki cukru
pół szklanki słodka śmietana 12%
łyżka mąki
szczypta cynamonu

Rabarbar obieramy i kroimy w małe kawałki, następnie wrzucamy do garnka, zalewany wrzątkiem i dodajemy składniki.
Gotujemy, aż rabarbar zmięknie, studzimy. Przecieramy, wsypujemy cukier. Mieszamy.
Mąkę mieszamy ze śmietaną i wlewamy do zupy. Ponownie zagotowujemy. Umyte i oczyszczone z szypułek truskawki kroimy w ćwiartki. Wkładamy do zupy tuż przed podaniem.

RABARBAR PRZETWORY PRZEPISY DANIA Z RABARBARU

Zobacz też: Idealny kompot rabarbarowy na ciepłe dni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany