Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co psuje smak potraw z grilla

(lb)
Do grillowania nigdy nie używaj lakierowanego drewna, kolorowych gazet czy kartonów.

Nigdy nie korzystaj z olejów czy benzyny – psują smak potraw, ale co jeszcze ważniejsze – mogą być szkodliwe.
Na ruszcie konieczne są aluminiowe tacki. Ograniczają ilość spadającego na węgiel wytopionego tłuszczu, który może wydzielać toksyczne związki oraz zmniejszają ryzyko przypalenia potraw.

Jak grillować, żeby potrawa była smaczna [ZASADY]:
* Mięso przed wrzuceniem na ruszt wymaga specjalnego przygotowania – wcześniej należy je zamarynować. Dzięki temu po zdjęciu z grilla będzie miękkie, soczyste i aromatyczne.
* Marynatę możemy przyrządzić na bazie oleju, do którego dodamy przyprawy i zioła. Sypkich przypraw nie używajmy w nadmiarze, gdyż podczas grillowania spalają się i mogą przywierać do rusztu.
* Do marynaty dodajmy odrobinę octu winnego lub soku z cytryny – są kwaśne, więc rozluźnią włókna mięśniowe. Zmiękczy je także zalewa z alkoholu.
* Mięso warto nakłuć – w ten sposób marynata lepiej w nie wsiąknie. Tak przygotowane włóżmy do specjalnych woreczków spożywczych i zostawmy na 1 – 2 dni w lodówce.
* Do grillowania wybierajmy mięso bez przerostów i błon.
* Uważajmy, aby przygotowując mięso nie przesolić go. Podczas grillowania odparowuje z niego woda, a sól pozostanie. Szczególnie ostrożnie należy przyprawiać mięso wołowe, które twardnieje pod wpływem soli.
* Mięso możemy posmarować z obu stron olejem – ograniczy to szybkie odparowywanie tłuszczu oraz wody.
* Jeżeli chcemy, by mięso nabrało przyjemnego aromatu, na żarzący się węgiel wrzućmy zioła, np. gałązki jałowca.
* Cienkie kawałki mięsa i małe cząstki warzyw obracajmy na ruszcie tylko raz – w ten sposób nie staną się suche.
* Ryby i warzywa można trzymać w marynacie krócej, przez kilka godzin.
* W przypadku polędwicy wołowej możemy zrezygnować z zaprawiania. Jest wystarczająco delikatna i smaczna.
* Nie grillujemy mięsa mrożonego, a jedynie świeże.
* Kawałki mięsa, które zamierzamy wrzucić na ruszt, powinny być podobnej grubości (zazwyczaj ok. 2 cm).
* Mięso powinno być pokrojone w nieduże kawałki, by wszystkie porcje upiekły się równomiernie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany