Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na dania z botwinką. Śniadanie, obiad i kolacja z botwinką i żółtym serem [ZOBACZ PRZEPISY]

(lb)
Roladki z nadziewane serem na sałatce z botwiny
Roladki z nadziewane serem na sałatce z botwiny
Botwinka, botwina, boćwina – kojarzymy ją głównie z zupą z młodych korzeni i liści buraków. Rzadziej używamy jej do innych potraw. Buraczane liście odtruwają organizm, przyspieszają przemianę materii i łagodzą objawy zgagi.

ŚNIADANIE: cukiniowe placuszki z botwiną i żółtym serem

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie cukinie
  • duża garść botwiny (razem z gałązkami)
  • 50 g sera żółtego podlaskiego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz.

Wykonanie: Cukinie i żółty ser zetrzeć na grubej tarce.
Botwinę grubo posiekać. Warzywa i ser wymieszać z jajkiem, dodać mąkę. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Z ciasta formować placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.

OBIAD: roladki z nadziewane serem na sałatce z botwiny

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 200 g kiełbasy podwędzanej
  • 150 g sera żółtego edamskiego
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • dwie duże garści młodej botwiny.

Wykonanie: Do mięsa mielonego dodać zmieloną na maszynce kiełbasę, pokrojony w paseczki ser, jajka i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i uformować wałeczki. Każdy obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor. Podawać na sałatce z młodej botwinki.

KOLACJA: frittata z botwinką zapiekana pod żółtym serem

SKŁADNIKI:

  • 600 g botwiny
  • 6 jajek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g sera żółtego edamskiego
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia.

Wykonanie: Botwinkę, cebulę i czosnek posiekać. Lekko podsmażyć na patelni. Żółty ser zetrzeć na tarce. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka i przyprawić je solą i pieprzem. Na patelnię z botwinką wlać jajka, delikatnie wymieszać. Na wierzchu posypać masę żółtym serem i ułożyć połówki pomidorków. Patelnię wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 10 minut, aż ser się rozpuści, a jajka zetną.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany