Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na chłodnik litewski i inne letnie zupy. Zobacz i zrób! [ZDJĘCIA]

Anastazja Bezduszna
Chłodnik litewski [Przepis]
Chłodnik litewski [Przepis] 123rf
Na letnie upały często przyrządzamy chłodnik litewski. Na zmianę proponujemy spróbować sycącej okroszki czy też kwaśniej zupy z botwiny. Zobacz przepisy!

PRZEPISY NA LETNIE ZUPY

Chłodnik litewski - przepis

Składniki:

  • 1 litr kefiru
  • 2 średnie buraki
  • 2 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 2 ogórki
  • 1 pączek koperku i szczypiorku
  • sok z cytryny
  • sól

Sposób przygotowania:
Buraki gotujemy i po wystygnięciu obieramy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie oblewamy wrzątkiem i obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Kefir mieszamy z bulionem. Buraki, ziemniaki i ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach. Zieleninę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy kefirem. Doprawiamy solą i dodajemy trochę soku z cytryny. Mieszamy wszystko i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem do każdej porcji dodajemy polówkę jajka.

Do chłodnika można też dodać rzodkiewki czy też botwinkę.

Okroszka - przepis

Składniki:

  • 400 g wołowiny
  • 1 litr kwasu chlebowego
  • 3 ziemniaki
  • 3 jajka
  • 150 ml śmietany
  • 4 ogórki
  • 200 g rzodkiewek
  • 1 pączek koperku
  • 1 pączek szczypiorku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka octu winnego

Mięso gotujemy i ostudzamy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, ostudzamy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki kroimy w kostkę. Jajka obieramy, dzielimy na pół. Białka kroimy, a żółtka odstawiamy. Mięso drobno kroimy. Ogórki kroimy w kostkę, rzodkiewkę w plasterki. Koperek siekamy. Szczypiorek siekamy oddzielnie i dodając soli czekamy aż puści sok.
Żółtka ucieramy ze śmietaną i musztardą na gładką masę. Rozprowadzamy masę zimnym kwasem chlebowym. Dodajemy do niego mięso i warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem oraz octem i mieszamy. Schładzamy zupę w lodówce.

Okroszkę tez można gotować na serwatce zamiast kwasu chlebowego.

Zupa z botwiny z rybą - przepis

Składniki:

  • 350 g filetu z pstrąga
  • 100 g pokrzywy
  • 200 g botwinki
  • 100 g szpinaku
  • 200 g szczawiu
  • pączek koperku
  • 3 ogórki
  • szczypiorek
  • 2 l kwasu chlebowego
  • 1 łyżka świeżo startego chrzanu
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • sól i pieprz
  • śmietana dla podania

Sposób przygotowania:
Rybę dusimy na patelni na małym ogniu do gotowości. Szpinak, botwinkę, szczaw i pokrzywę obdarzamy wrzątkiem i drobno posiekać. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Wszystko to łączymy w dużym garnku. Dodajemy skórkę z cytryny i chrzan. Zalewamy kwasem chlebowym, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie dokładnie mieszamy zupę. Odstawiamy ją do lodówki. Przed podaniem do każdego talerza wkładamy kawałek ryby i łyżkę śmietany.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski