Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dżem truskawkowy PRZEPIS Jak zrobić dżem truskawkowy?

(ls)
Dżem truskawkowy PRZEPIS Jak zrobić dżem truskawkowy?
Dżem truskawkowy PRZEPIS Jak zrobić dżem truskawkowy? polskapresse
Lato to ulubiony czas dla miłośników truskawek.Truskawki pojawiają się wówczas na straganach, w ogródku i bułkach drożdżowych. Gdy cena truskawek spada z tygodnia na tydzień, warto pomyśleć o przetworach z truskawek, które ze smakiem można będzie kosztować zimą. Przepis na dżem truskawkowy jest prosty i niezbyt czasochłonny. Jak zrobić dżem truskawkowy?

Dżem truskawkowy PRZEPIS Jak zrobić dżem truskawkowy?

Do przygotowania ok. 1,5 słoiczka dżemy truskawkowego potrzebujemy:

  • kilogram truskawek
  • półtorej szklanki cukru
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • odrobinę skórki z cytryny
  • dwie łyżki soku z cytryny

Dżem truskawkowy PRZEPIS Jak zrobić dżem truskawkowy?

CIASTO Z TRUSKAWKAMI. PRZEPIS NA CIASTO Z TRUSKAWKAMI
Najpierw myjemy, następnie obieramy truskawki z szypułek (ważna jest kolejność wykonywania tych czynności). Przesypujemy owoce do garnka z grubym spodem i dodajemy pozostałe składniki: cukier, wanilia, skórki pomarańczy, sok z cytryny.

Dżem truskawkowy PRZEPIS Jak zrobić dżem truskawkowy?

Garnek stawiamy na palnik i odkręcamy gaz. Zawartość naczynia doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Truskawki należy
gotować przez kilka godzin na małym gazie. Ważne, żeby ich nie przykrywać. Gdy truskawki zaczną się rozpadać oraz woda odparuje na tyle, że konfitura będzie gęsta, wyłączamy gaz. Można gotowanie dżemu truskawkowego rozłożyć na 3 dni, np. po 1 godzinie dziennie, albo na dwa dni po półtorej godziny na dzień.

Dżem truskawkowy PRZEPIS Jak zrobić dżem truskawkowy?

Jak sprawdzić, czy dżem truskawkowy ma odpowiednią gęstość, konsystencję? Jest niezawodny sposób. Wystarczy do zamrażarki na kilkanaście minut włożyć talerzyk. Gdy talerz zamrozi się, należy wylać na niego łyżkę gorącego dżemu. Jeśli dżem truskawkowy zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy, to oznacza, że dżem jest gotowy.

Dżem truskawkowy PRZEPIS Jak zrobić dżem truskawkowy?

Słoik (albo słoiki w zależności od ich wielkości) przed nałożeniem dżemu truskawkowego należy wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Dopiero wtedy można bez obaw przelać dżem. Bardzo ważne jest dobre zakręcenie wieczka. Jeśli zrobimy to w nieodpowiedni sposób i powietrze dostanie się do środka, dżem może się zepsuć.

Dżem truskawkowy PRZEPIS Jak zrobić dżem truskawkowy?

Jeśli chcemy zagęścić dżem truskawkowy, trzeba w trakcie gotowaniu wedle instrukcji na opakowaniu dodać pektyny (to naturalna substancja, która zagęszcza dżemy), żelatyny lub żel-fixu. Ważne, żeby z tą czynnością nie przesadzić. Wówczas dżem truskawkowy może wyjść zbyt gęsty.

Dżem truskawkowy PRZEPIS Jak zrobić dżem truskawkowy?

Dżem truskawkowy PRZEPIS Jak zrobić dżem truskawkowy?

Zobacz też: W Kalifornii brakuje zbieraczy truskawek [źródło: x-news]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany