Przygotowanie:
Owoce należy dobrze przepłukać, starannie odszypułkować, przebrać i usunąć nadpsute. Następnie należy je rozdrobnić, np. miksując na najwolniejszych obrotach. W miarę jednolitą masę, wlewamy do szklanego balonu lub innego fermentora, nalewamy 1/3 planowanej wody, podgrzanej do 40 st. C i dodajemy łyżeczkę enzymów pektynolitycznych (np. pektopolu). Gdy całość ostygnie do temperatury pokojowej dodajemy pożywkę i drożdże.
Podczas fermentacji w miazdze należy kilka razy dziennie zamieszać nastawem. Po 3-4 dniach dodajemy syrop cukrowy, czyli resztę wody z rozpuszczonym w niej cukrem i fermentujemy jeszcze przez 10 dni. Po tym czasie można zdjąć czapę owocową, dokładnie ją wycisnąć i fermentować sam moszcz dalej.
Wino ściągamy znad osadu po około miesiącu w przypadku win lekkich do 3 miesięcy w przypadku win ciężkich.
Składniki (przykładowe proporcje w zależności od oczekiwanej mocy wina):
lekkie o mocy 9%
- moszcz porzeczkowy - 10 l
- cukier - 4000 g, czyli 2,5 l
- woda - 17,5 l
lekkie o mocy 11%
- moszcz porzeczkowy - 10 l
- cukier - 5000 g, czyli 3,2 l
- woda - 17 l
stołowe o mocy 13%
- moszcz z porzeczek - 10 l
- cukier - 6050 g, czyli 3,8 l
- woda - 16,2 l
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"